Svijet

VIDEO: Ko je zgodna premijerka Danske koja je uslikala Obamu i Kamerona

1312premijerka
D
anska premijerka Hele Torning-Šmit (46), od 3. oktobra 2011. prva žena na ovom položaju, vrlo je nekonvencionalan šef države, po mjerilima većine zemalja. Zgodna plavuša koja rado flertuje, navodi svjetske lidere na nestašluke - poput jučerašnjeg "selfi" snimka mobilnim telefonom sa Obamom i Kameronom na komemoraciji Nelsonu Mendeli - i s ponosom šeta firmiranu garderobu, a Danci je zovu “Guči Hele”.

VIDEO: Ko je zgodna premijerka Danske koja je uslikala Obamu i Kamerona
Portal AnalitikaIzvor

Danska premijerka, međutim, umije da vješto iskoristi svoj seksipil i eleganciju, a pritom svjesno gradi imidž ekstravagantne i samosvojne osobe. Uživa u pažnji medija, jer zna da joj to donosi glasove.

Koliko premijera bi, na primjer, kada im se na javnom skupu postavi pitanje o luksuznoj garderobi koju “šetaju”, odgovorilo:

- Pa, ne možemo svi da izgledamo kao g...o!

1312premijerka2
U drugoj prilici se u vojni avion za ratom rastrzanu Libiju ukrcala u kamuflažnoj jakni, ali na visokim štiklama i sa jarkocrvenom "Guči" tašnom, na šta je danska štampa odmah vrisnula: "Hele je ponijela tašnu u rat!".

Gospođa Torning-Šmit je svoj seksipil maksimalno iskoristila i kad je trebalo pridobiti naklonost birača na izborima 2011. godine. Kasnije se ispostavilo da je riječ koja tokom predizborne kampanje uz njeno ime najčešće tražena na Guglu bila "gola". Mada nije jasno da li su danski birači očekivali da će na internetu naći njene fotografije bez odjeće, ili su se tome naivno nadali.

1312premijerka3
Ubrzo nakon izbora, uslijedile su priče o njenim skupim i sujetnim navikama. Svaka njena tašna luksuzne britanske marke “Malberi” košta između 7.000 i 10.000 eura, a od danskih marki preferira ekskluzivnu “Winhman coture”. Domaći časopisi tvrde da je opsjednuta botoksom kako bi sačuvala mladalački izgled.

U privatnom životu danske premijerke, skandali su vezani prije svega za njen brak sa Stivenom Kinokom, sinom uglednog britanskog političara Nila Kinoka.

Supružnici žive razdvojeno, a Kinok čas boravi, a čas ne boravi redovno u Danskoj, kako već imućnom paru više odgovara radi prijave poreza. Ovaj nekonvencionalan životni stil donio je, međutim, i glasine da je "prvi gospodin" biseseksualac ili gej, za šta Hele tvrdi da "naprosto nije istina".

1312premijerka5
Premijerka vedre i prosperitetne Danske ne bavi se, međutim, samo modom i skandalima, već i te kako nalazi vremena da se, uz svoj nekonvencionalni pristup, ozbiljno pozabavi svojom zemljom i njenom ekonomskom politikom.

Između ostalog, u zemlji je na njenu inicijativu uvedeno pravilo da svi zaposleni svakog dana odrade 12 minuta više, što donosi čitav sat dodatne produktivnosti nedjeljno. Naraslo povjerenje danskih potrošača i jačanje privrede za njenog mandata tamošnji vodeći ekonomisti nazvali su "Hele efektom".

(Blic.rs)

Portal Analitika