Turizam

Slobodna Dalmacija: Ruske turiste „ukrala“ nam je Crna Gora

1312crnagoraplazaok
Z
bog ulaska u Evropsku uniju, Hrvatska je od 1. maja uvela vize za državljane Rusije, što se negativno odrazilo na dolazak turista. Voditelj hrvatskog odsjeka turističkog operatera „DSBW“ Artur Hakimov precizirao je u izjavi dnevnom listu Slobodna Dalmacija da je interesovanje  ruskih turista za Hrvatsku u ljetnjoj sezoni 2013. palo zbog uvođenja viza otprilike za 20 posto, „a u Crnoj Gori je, upravo suprotno, porasla za 20 do 30 posto“.

Slobodna Dalmacija: Ruske turiste „ukrala“ nam je Crna Gora
Portal AnalitikaIzvor

-Gotovo da nije bilo konkurencije između tih destinacija- onaj ko je želio da otputuje u Hrvatsku svejedno je tamo otišao. Osnovni gubici Hrvatske odvijali su se na račun turista koji su birali last minute booking- rekao je Hakimov.

Prema statistici ruskog časopisa „Komersant“, dolazak turista iz Rusije u Hrvatsku, na vrhuncu turističke sezone, pokazao je negativnu dinamiku- u junu u državi se odmorilo 32,4 hiljade ruskih građana (-19 odsto), u julu 35,8 hiljada (-31 odsto), a u avgustu 41,1 hiljadu (-24 odsto). U septembrtu 2013. u Hrvatskoj je boravilo 21,2 hiljadu ruskih turista, što je 20 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prema procjeni anketiranih turističkih operatera, Hrvatska je ove godine izgubila otprilike 20 odsto od ruskog turističkog priliva.

„Potražnja za ljetnju Hrvatsku pala je otprilike za 15-20 posto u odnosu na 2012.“, rekla je Tatjana Markova, šefica odsjeka za Hrvatsku turističkog operatera „Band International Tour“.

„Mislim da je nemoguće u svemu kriviti uvođenje viznog režima. Viza se mogla dobiti za dva ili tri dana, sve je funkcionisalo besprekorno i operativno. Pad interesa povezan je i sa drugim faktorima, recimo sa preraspodjelom turističke tražnje i na druge države. Takođe, imamo i činjenicu koja se ne smije zanemariti- kad su otvoreni vizni centri Hrvatske, mnogi turisti počeli su samostalno organizovati svoja putovanja, bez učešća turističkih firmi“, objasnila je ona.

Elena Maljkova, šefica odsjeka za Hrvatsku kompanije „Solveks Turne“ rekla je da ljeto 2013. nije bilo rentabilno za one agencije koje su bile orijentisane na Hrvatsku.

„Ispunili smo plan koji smo imali za odlazak turista u Hrvatsku, ali pitanje po koju cijenu“, rekla je ona.

Maljkova je naglasila da je situacija sa vizama umnogome uticala na turističku tražnju.

-„Do sredine juna, dok nismo otvorili hrvatski vizni centar, morali smo slati dokumente turista u Moskvu, što je otežavalo naš rad“, pojasnila je ona.

Prema prognozama stručnjaka, sljedeće sezone povećaće se broj ruskih turista u Hrvatskoj i doseći će nivo iz 2012. godine.

Portal Analitika