Region

BLIC: Arkanovi sefovi stoje netaknuti 14 godina poslije ubistva

okarkanceca
Ž
eljko Ražnatović Arkan, pokojni osnivač Srpske dobrovoljačke garde i suprug Svetlane - Cece Ražnatović, ima dva sefa u Komercijalnoj banci, koja, od kada je ubijen 15. januara 2000. godine u hotelu „Interkontinental“ do danas, nijesu otvorena. Sefovi su i posle 13 godina neotvoreni jer nasljednici ne mogu da se dogovore oko ostavinske rasprave, otkriva “Blic”.

BLIC: Arkanovi sefovi stoje netaknuti 14 godina poslije ubistva
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj do sada nepoznat detalj otkriven je juče tokom suđenja Ceci Ražnatović, koju je zbog navodnog duga od 116.000 eura tužio Vojislav Đurković iz Bijeljine.

Da priča o tajnim Arkanovim sefovima bude još zanimljivija, Viši sud u Beogradu juče je naložio da se utvrdi šta se sve nalazi u njima upravo na predlog advokata Đurkovića.

Ovaj zahtjev je upućen da bi se utvrdilo šta je sve tužena Arkanova supruga Svetlana Ražnatović naslijedila.

O dva Arkanova sefa u banci niko od nekada njegovih najbližih saradnika nema nikakve informacije. Dragan Marković Palma, koji je bio veliki prijatelj i Ražnatovićev stranački kolega, kaže za “Blic” da prvi put čuje da je Ražnatović uopšte imao sefove.

- Vjerujte da prvi put čujem takvu informaciju. Nisam ni znao da je Arkan opšte držao bilo šta u bankarskim sefovima - navodi Palma.

Sličan odgovor dobijen je i od njegovog najbližeg saradnika i komandanta u Srpskoj dobrovoljačkoj gardi Borislava Pelevića.

- Prvi put od čujem da je Arkan imao sefove u bankama. Zaista ne znam ništa o tome - rekao je Pelević za “Blic”, dok Ceca Ražnatović nije odgovarala na pozive “Blica”.

Na jučerašnjem suđenju pročitano je saopštenje banke u kojem se navodi da se sadržaj Ražnatovićevih sefova nepoznat jer ih “niko od nasljednika nije ni potraživao ni otvarao”.

Svaki sef ima po dva ključa, jedan čuva banka, dok se drugi nalazi kod korisnika sefa. Šta se dogodilo sa Arkanovim ključevima i kod koga se oni danas nalaze, nije poznato, ali je banka potvrdila da već 14 godina sefovi nisu otvarani.

U saopštenju se navodi i da je u prvim mjesecima posle ubistva Ražnatovića 2000. godine banka po službenoj dužnosti obavijestila ostavinski sud o postojanju dva sefa Željka Ražnatovića Arkana, ali do danas nije dobila nikakav odgovor, a ni nalog za njihovo otvaranje.

Miša Petrovski, advokat Svetlane Ražnatović, juče je u sudnici osporio sve optužbe Đurkovića i istakao da se, pre naplate navodnog duga, mora okončati ostavinski postupak kako bi se tačno znalo šta je udovica Željka Ražnatovića naslijedila. Ostavinski postupak je zaustavljen kada je najstariji Arkanov sin Mihajlo, koji živi u Švedskoj, dva puta poništio nasledničku izjavu kojom se odriče nasledstva u korist maćehe.

Ovaj postupak do sada nije nastavljen, a Mihajlo trenutno živi na relaciji Stokholm-Barselona jer se profesionalno bavi hokejom.

Na imovinu Ražnatovića pravo polažu tri žene i devetoro djece.

okarkan2
Bogatstvo Željka Ražnatovića

Arkanova ratna i navijačka prošlost je dobro poznata. Manje se zna o njegovim biznisima. Nedeljnik “Vreme” je prije nekoliko godina pravio veliko istraživanje na ovu temu, a navodno sve je počelo poslije čuvenog Vens-Ovenovog plana početkom 1992. godine, kada Arkan i njegova Srpska dobrovoljačka garda ostaju bazirani u Slavoniji i Baranji, sa kratkim “ekskurzijama” u Bosnu.

Sve do mirne reintegracije Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema u Hrvatsku 1997, Arkan i njegovi su jedina policija na tom terenu. Sva njihova vozila imala su plave table srpskog MUP-a, plave rotacije i sirene. Tu počinju vjerovatno najbolji Arkanovi poslovi: šverc cigareta, goriva i slavonske hrastovine, jer su to proizvodi koji su sa strateški važnom robom podlijegali sistemu kvota koje je DB Srbije dodjeljivao povjerljivim saradnicima, ugrađujući se - naravno. Mihalj Kertes držao je carinu, a Arkanove poslove u Erdutu vodila je Stanislava Čočoroska, kasnije kuma Cece Ražnatović. Arkan je preko FK Obilić ušao i u fudbalske vode i prodavao igrače.

 

 

Portal Analitika