Društvo

Strazbur: Odbranjen IV izvještaj o progresu


strazbur
C
rnogorska delegacija na čelu sa šefom delegacije Direktorom USPNFT, Veskom Lekićem zajedno  sa  ostalim članovima predstavnicima: USPNFT, Centralne banke, Tužilaštva i Ministarstva odbrane je na današnjem 43 plenarnom zasijedanju MONEYVAL-a odbranila svoj  IV izvještaj o progresu.
Strazbur: Odbranjen IV izvještaj o progresu
Portal AnalitikaIzvor

Izvještaj o  progresu se odnosi na cjelokupan sistem sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma u svim oblastima na nivou Crne Gore. Usvajanje izvještaja je bazirano na osnovu diskusija i objašnjenja svega navedenog u upitniku koji MONEYVAL dostavlja Crnoj Gori na popunjavanje.



Delegacije mnogih zemalja članica postavile su brojna pitanja crnogorskoj delegaciji i nakon dugotrajne diskusije zemlja  izvjestilac je zajedno sa Sekretarijatom Moneyval-a predložila usvajanje Izvještaja o progresu, bez uslovljanja Crne Gore na dalje korekcije. Zaključkom je utvrđeno da je Moneyval plenary zadovoljan datim informacijama i učinjenim progresom, pa samim tim usvaja I Izvještaj u skladu sa Pravilom 41 Pravilnika o procedurama rada. Evidentan progres je napravljen u odnosu na prethodni Izvještaj, naročito imajući na umu Izmjene i dopune Krivičnog zakona, kao i nacrt novog Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji se već našao u proceduri, a koji je usklađivan sa novim FATF preporukama. Evaluatori Moneyval-a će u martu 2014. u Crnoj Gori izvršiti IV-tu ,,on site’’ procjenu stanja u Crnoj Gori s apekta sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma, kada ce u odnosu na ovaj usvojeni  Izvjestaj o progresu, na licu mjesta vršiti provjeru i procjenu stanja i na osnovu toga sačiniti opsežan izvještaj o stanju u ovoj oblasti u Crnoj Gori.

Portal Analitika