Društvo

Sahranjen general Jovo Kapičić

sahranaok
N
a cetinjskom Novom groblju danas popodne je uz najviše vojne počasti sahranjen general Jovo Kapičić.

Sahranjen general Jovo Kapičić
Portal AnalitikaIzvor

 

sahrana1ok
Sahrani su, pored članova porodice, sinova Dragana i Zorana, unuka Stefana prisustvovali predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, premijer Milo Đukanović, ministar kulture Branislav Mićunović, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, predstavnici SUBNOR-a Crne Gore, brojni drugi politički, kulturni i javni radnici .

U ime SUBNOR-a i antifašista Crne Gore od generala Jova Kapičića oprostio se Ljubomir Sekulić.

jovo
„U zemlji i narodu, u kojem je kako je govorio Sveti Petar Cetinjski -  dosta živio svako ko je umro kao slobodan čovjek, Jovo je imao dug i častan život. Neustrašivi borac, junak po svemu nalik i ravan onima o čijem herojstvu , čestitosti i pravdoljubivosti i ljudskosti je neprestano slušao - Jovo je u svom vremenu izrastao u jednog od njih“, kazao je Sekulić i dodao:

„Jovo Kapičić ostao je dosljedan do poslednjeg daha, uspravan i dostojanstven, trajni, najbolji i najljepši primjer sadašnjim i budućim generacijama, da samo borba za ideale i vrijednosti crnogorske tradicije i NOB-a našem i njihovom životu daju puni smisao“.

jovo2

Sekulić je poručio da Jovo Kapičić ostaje heroj u gradu heroja i gradu heroju, da zajedno, kao ona Njegoševa Luča sa Lovćena svijetle vječno nad Crnom Gorom, obasjavajući i njen i naš put kroz vrijeme i budućnost.

U ime porodice od Jova Kapičića oprostio se njegov unuk Stefan Kapičić.

„Djedice, hvala ti za najljepše djetinjstvo.Ti nijesi bio samo narodni heroj, ti si bio heroj mog djetinjstva. Anđele moj“, uz suze i drhtavim glasom kazao je Stefan.

U ime porodice prisutnima se zahvalio Jovov sin Dragan Kapičić, kazavši da je Jovova poslednja želja bila da „ode kući u Crnu Goru“.

Jovo Kapičić je preminuo 9. decembra u Beogradu u 95. godini.

(foto: Portal Analitika, Blic)

Portal Analitika