Politika

Podržali ponovno zamrzavanje penzija

ydravstveniodbor
S
kupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje podržao je većinom glasova Predlog dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim se predviđa zamrzavanje penzija i u narednoj godini.

Podržali ponovno zamrzavanje penzija
Portal AnalitikaIzvor

Odbor je glasovima vladajuće koalicije predložio Skupštini da usvoji taj predlog, dok su protiv bili poslanici Pozitivne Crne Gore, Demokratskog fronta (DF) i Liberalne partije (LP).
Direktor Direktorata za PIO u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Jovo Pajović, kazao je da bi za penzije, da nije bilo zamrzavanja, u prošloj godini trebalo izdvojiti dodatnih 12 miliona EUR.
- Nemam podatke za cijelu ovu godinu, već samo za deset mjeseci. U tom periodu došlo je do pada zarada, pa ako bi ostala stara penzijska formula koja se primjenjivala do 2011, došlo bi do smanjenja penzija od 1. januara. Da se penzije ne zamrzavaju u ovoj godini rast bi bio 1,84 odsto - precizirao je Pajović.
Poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, pitao je koliki bi rast penzija bio u novcu da se ne zamrzavaju, iako bi u ovoj godini bile manje, jer su prosječna primanja pala.
Pajović je odgovorio da bi rast penzija bio oko 1,84 odsto ukoliko bi sada bio rok za usklađivanje. Ukoliko bi penzije na godišnjem nivou porasle dva odsto, onda bi trebalo izdvojiti nekih osam miliona EUR.
Predsjednik Odbora i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Zoran Jelić, kazao je da će poslanici pokazati odgovoran odnos prema najugroženijoj kategoriji stanovništva, dok je njegov partijski kolega, Zorica Kovačević, navela da se radi o kompleksnom pitanju. 

Portal Analitika