Politika

BANOVIĆ: Interesantna Veljovićeva smjena sa mjesta člana Savjeta za NATO

banovicslajd
N
alaz Unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u slučaju savjetnika predsjednika države, Veselina Veljovića, šalje poruku svim državnim službenicima da se zakoni moraju poštovati i da administracija ne smije biti zloupotrijebljena u političke svrhe, saopštili su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

BANOVIĆ: Interesantna Veljovićeva smjena sa mjesta člana Savjeta za NATO
Portal AnalitikaIzvor

Šef poslaničkog kluba SDP-a, Borislav Banović, kazao je da nalaz MUP-a ukazuje da su se na sastanku u kampu na Zlatici dešavale radnje koje nijesu dozvoljene na osnovu raznih propisa, prvenstveno zakona o državnoj upravi.

„Administracija mora biti nezavisna i ne smije biti zloupotrijebljena u političke svrhe. To načelo posebno važi za polciju i za vojsku, jer se ti organi ne smiju baviti političkim radom. Ako, kao što je rečeno, postoje indicije da je bilo takvog djelovanja onda je ispravna odluka ministra da to toga ubuduće ne dolazi“, rekao je Banović novinarima u parlamentu, prenosi MINA.

Upitan da li Veljović treba da bude smijenjen sa funkcije savjetnika predsjednika države, Banović je rekao da je interesantna njegova smjena sa mjesta člana Savjeta za NATO.

„Smatram da je to loše izvedena odgovornost, ali ne bih ulazio u dalje ocjene“, rekao je Banović.

On je kazao da je u nadležnosti Vujanovića kako treba da postupi.

„Nadam se da razlog smjene Veljovića u Savjetu za NATO, ako se na sastanku govorilo i o toj temi, taj jer je pogrešno propagirao Alijansu, ali ne bih posebno komentarisao šta Vujanović treba da uradi“, naveo je Banović.

On je rekao da je u cijeloj priči najvažnije što je poslata jasna poruka svim službenicima državne uprave, posebno onima koji rade u bezbjednosnim organima, da moraju da paze šta rade i da poštuju procedure i zakone.

„Službenici moraju da se brinu o poštovanju zakona a ne da ih krše“, kazao je Banović.

On nije htio da ocjenjuje da li ima elemenata krivične odgovornosti Veljovića, dok, kako je naveo, ne vidi šta predviđaju pojedine zakonske odredbe.

 

 

Portal Analitika