Abiznis

Gligo Tomanović predsjednik Odbora udruženja saobraćaja

1212ayra
U
Privrednoj komori Crne Gore održana je VIII sjednica Odbora udruženja saobraćaja, na kojoj je izabran novi predsjednik Odbora udruženja saobraćaja, gospodin Gligo Tomanović, predstavnik Jadranskog brodogradilišta iz Bijele.

Gligo Tomanović predsjednik Odbora udruženja saobraćaja
Portal AnalitikaIzvor

Jednoglasno je usvojena informacija o poslovanju u oblasti saobraćaja u periodu januar – septembar 2013. godine, koju je pripremila Služba saobraćaja PKCG.

Konstatovano je da, u periodu januar – septembar 2013. godine, sektor saobraćaja bilježi rast u prosječnom broju zaposlenih u odnosu na prethodnu godinu, dok je kod bruto i neto zarada zabilježen pad u istom uporednom periodu.

Željeznički saobraćaj u posmatranom periodu bilježi rast u broju prevezenih putnika, kao i u prevozu robe. U drumskom saobraćaju u prvih devet mjeseci tekuće godine zabilježen je rast u broju prevozenih putnika.

Takođe, u pomenutom periodu, prevoz robe je u velikom porastu upoređujući sa podacima iz prethodne godine. Vazdušni saobraćaj je poslednjih godina u konstantnom porastu, pa je tako u periodu januar-septembar tekuće godine broj prevezenih putnika porastao za 14,1%, a broj aviona za 6,2odsto.

Prevoz robe vazdušnim putem je u proteklom periodu zabilježio pad od 3,3odsto. U pomorskom saobraćaju prevoz robe je u konstantom padu, u prva tri kvartala 2013. godine bilježimo pad od 61,0odsto u odnosu na uporedni period iz 2012. godine. U prvih devet mjeseci zabilježen je i pad u broju prevezenih putnika, automobila i trejlera dok je prisutan rast kod prevoza kamiona.

Odbor udruženja saobraćaja je jednoglasno usvojio zaključak o neophodnosti ukidanja Pravilnika o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama koji je donijelo Ministarstvo finansija Crne Gore.

Naime, predmetnim Pravilnikom se onemogućava sprovođenje Zakona o akcizama, konkretno primjena iz člana 52, stav 3, tačka 4, alineja 2 ovog zakona, kojom odredbom je propisana visina akcize od 169 eura na 1000 litara gasnih ulja, za kupce koji gasna ulja (eurodizel) koriste – kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe.

Sprovođenje navedene zakonske norme bilo je vršeno na osnovu Pravilnika o dopunama Pravilnika o primjeni zakona o akcizama, sve do donošenja Pravilnika o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama.

Donošenjem pravilnika čija se zakonitost osporava, postalo je očigledno da nosioci prava – pravna lica i preduzetnici koji koriste gasna ulja (eurodizel) – kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe, ne mogu ni na jedan način ostvariti svoje zakonsko pravo iz člana 52, stav 3, tačka 4, alineja 2 Zakona o akcizama, pravo da pri nabavci gasnih ulja (eurodizela) plaćaju akcizu navedenu zakonskom odredbom, odnosno da za nabavljeni eurodizel, na koji su platili akcizu u visini od 350 eura na 1000 litara, propisanu za gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo, ne mogu ostvariti pravo na povraćaj dijela plaćene akcize do visine od 169 eura na 1000 litara nabavljenog eurodizela.

Ovakvim postupanjem značajno je umanjena konkurentnost crnogorskih prevoznika, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu, što će u samom poslovanju dovesti do nemogućnosti ispunjavanja finansijskih obaveza prema kreditorima i značajno ugroziti solventnost, a s druge strane će se otvoriti mogućnost za razvoj sive ekonomije. Prilikom izrade pomenutog Pravilnika nisu konsultovani, Ministarstvo saobraćaja, Privredna komora i prevoznici. Članovi Odbora očekuju da će Ministarstvo finansija uvažiti opravdani zahtjev prevoznika i blagovremeno utvrditi pravila za obračun i povraćaj akcize shodno Zakonu o akcizama.

Na sjednici je takođe prevoznicima predstavljen arbitražni postupak i arbitražni sudovi koji djeluju pri Komori.

Portal Analitika