Društvo

Sudbina vile „Crnogorka” znaće se za mjesec dana

1212vilacrnogorkaok
D
a li će se ambasada Crne Gore u Beogradu iseliti ili ostati u vili "Crnogorka" znaće se za mjesec dana.

Sudbina vile „Crnogorka” znaće se za mjesec dana
Portal AnalitikaIzvor

Naime, u tom vremenskom roku republičko pravobranilaštvo Srbije može da pokrene upravni spor i tako reaguje na odluku Agencije za restitutciju i Ministarstva finansija Srbije koje je ovu vilu vratilo u posjed porodici Karađordjević - odnosno princezi Jelisaveti i njenom bratu Aleksandru.

U Vladi Srbije nemaju zvaničan odgovor na pitanje da li je tokom posjete premijera Mila Đukanovića Beogradu bilo riječi o vraćanju vile "Crnogorka" princezi Jelisaveti. Međutim, Portal Analitika je nezvanično saznao da prilikom razgovora Đukanović - Dačić i Đukanović - Vučić pitanje vile "Crnogorka" nije bilo na dnevnom redu.

Vila "Crnogorka" je nakon 66 godina vraćena porodici Karađordjević, jer je ona imovina knjeginje Olge (supruge kneza Pavla). Princeza Jelisaveta je izrazila nadu da će se za ovaj problem naći prihvatljivo rješenje, kao i da će se ona useliti u vilu koju je kupila njena majka Olga.

Knjeginja Olga je imanje u Rumunskoj 1, (sada se ulica zove Užička 1) kupila od Beogradske zadruge, a Ugovor o kupoprodaji potpisali su, 25. marta 1940, u ime knjeginje upravnik Dvora general Jovan Leko, a u ime Zadruge advokat Dušan Marinković. Imanje se sastojalo od parcele 181 sa zgradom, dvorištem i vrtom, i parcele 180 sa vinogradom na “Topčiderskom vencu”.

U vili je poslije Drugog svjetskog rata dugo godina živio funkcioner SFRJ Edvard Kardelj. Mediji u Srbiji su u posljednjih nekoliko godina pisali o tome da država Crna Gora deset godina nije plaćala kiriju za korišćenje ove kuće, dok su iz Podgorice stizale poruke da je ona nekoliko puta renovirana o trošku crnogorske države.

 

Portal Analitika