Društvo

BOGDANOVIĆ: Cetinje i Crna Gora će pamtiti Jova Kapičića

okbogdanovichpr
U
plenarnoj sali Skupštine Prijestonice Cetinje danas je održana komemorativna sjednica povodom smrti narodnog heroja i nosioca partizanske spomenice Jova Kapičića.

BOGDANOVIĆ: Cetinje i Crna Gora će pamtiti Jova Kapičića
Portal AnalitikaIzvor

Komemoraciji su prisustvovali predstavnici brojnih institucija i organizacija i građani, među kojima i članovi porodice Kapičić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predstavnici Saveza udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore, gradonačelnik Glavnog grada Podgorica dr Miomir Mugoša, predstavnici Vojske Crne Gore i niz drugih istaknutih pojedinaca.

okbogdanovich2
Tokom komemorativnog skupa, prisutni su minutom ćutanja odali počast Jovu Kapičiću, nakon čega je uslijedilo obraćanje gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Bogdanovića.

- U slučaju našeg Jova Kapičića, trag koji je za sobom ostavio tokom života, zauvijek će ostati neizbrisiv. Na taj način, njegov će lik ostati besmrtan, a sjećanje na njegovu privrženost ideji slobode, revolucije, a prije svega, na njegovu ljubav prema Crnoj Gori – ostaće trajno – rekao je gradonačelnik Bogdanović.

On je istakao kako životni vijek Jova Kapičića simbolizuje neprestanu borbu i nesalomivi duh.

okbogdanovich1
- Njegov život je govor istorije jedne generacije koju Crna Gora neće nikad zaboraviti. Neće ni moći, jer sve dok je bude, a biće je vječno, on i njegovi biće svjetionici žrtve, hrabrosti, odvažnosti, gdje su mač i knjiga, srce i um, branili i odbranili Crnu Goru do današnjih dana, da bi bila dom naših sinova i djece i njihove djece za sva vremena. Jovo nikada nije ostario, njegova misao uvijek je bila svježa i mlada, baš kao što je volio mlade, jer je gledao u mladost budućnosti, ne dopuštajući da starost prošlosti upravlja njegovim životnim koracima – naglasio je on.

Vrijeme koje slijedi – dodao je gradonačelnik Bogdanović – samo će potvrditi veličinu, hrabrost i značaj Jova Kapičića.

- Kada govorimo o Jovu Kapičiću, onda znamo da ovo nije kraj. Jer, o njemu i njegovom herojskom zalaganju za Crnu Goru, za tekovine slobode i antifašizma, govoriće pokoljenja. Njega neće niko zaboraviti - ni oni koji su ga voljeli, ni oni sa kojima je dijelio ideale slobode i antifašizma, a ni oni sa čijim se osporavanjem nosio hrabro i čojski - kakav je i sam bio. A na taj način, Jovo Kapičić ostaće besmrtan - što je za svog života i zaslužio. Hvala mu, na svemu dobrom i velikom što nam je svojim životom dao, u ime grada kojeg je najviše volio. Cetinje i Crna Gora će pamtiti Jova Kapičića, jer je uvijek imao svoju riječ i glasno je saopštavao kada su drugi znali da zaćute – rekao je gradonačelnik Bogdanović.

Jovo Kapičić biće sahranjen danas na cetinjskom Novom groblju, u 15 časova.

 

 

Portal Analitika