Abiznis

Crnogorski BDP po stanovniku 41 odsto prosjeka EU

1212monstatlogook
S
tatistički zavod Evropske unije Eurostat je danas objavio podatke o bruto domaćem proizvodu i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku iskazanim preko standarda kupovne moći. Monstat, kao zvanična statistička institucija, je učestvovala u ovom projektu zajedno sa statističkim institucijama svih evropskih zemalja, saopšteno je Portalu Analitika iz Monstata.

Crnogorski BDP po stanovniku 41 odsto prosjeka EU
Portal AnalitikaIzvor

-Bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2012. godini iznosio je 41 odsto prosjeka EU28, dok je u 2011. i 2010. godini iznosio 42 odsto prosjeka EU. Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU28 i iznosi 263 posto EU prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 47 odsto prosjeka EU- precizirano je u saopštenju.

Od zemalja regiona nova EU članica Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći, koji iznosi 62 odsto prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 41 odsto prosjeka EU. Srbija se nalazi na nivou od 36 odsto, Makedonija 35 odsto, Albanija 30 odsto i Bosna i Hercegovina na nivou od 29 odsto evropskog prosjeka.

-Stvarna individualna potrošnja po stanovniku među zemljama članicama se kretala izmedju 38 odsto iznad prosjeka EU28 u Luksemburgu i 51 odsto ispod prosjeka EU28 u Bugarskoj- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika