Svijet

Vašington razmatra uvođenje sankcija Ukrajini

1212protestikijevok
U
krajina je prenijela Sjedinjenim Američkim Državama da neće koristiti oružane snage protiv demonstranata, saopšteno je iz Pentagona. Prethodno je Vašington izrazio nezadovoljstvo što je Kijev protiv demonstranata angažovao specijalne policijske snage za razbijanje protesta.

Vašington razmatra uvođenje sankcija Ukrajini
Portal AnalitikaIzvor

Ministar odbrane SAD Čak Hagel je u telefononskom razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom pozvao ukrajinsku vladu na uzdržanost i upozorio na "moguću štetu koja bi bila nanijeta ukoliko se u razbijanje protesta na bilo koji načini uključi i vojsku", obavijestio je  novinare predstavnik Pentagona Karl Vug, javlja Rojters.

Ministar odbrane Ukrajine Pavlo Lebedev je rekao da će on tu poruku direktno prenijeti predsjedniku Viktoru Janukoviču, čiju ostavku traži opozicija jer je odustao od dogovora sa Evropskom unijom i zalaže se za tješnje odnose sa Rusijom.

"Ministar Lebedev je rekao da je stav predsjednika Janukoviča da ne koristi oružane snage protiv demonstranata", rekao je Vug.

U jednom od najoštrijih komentara Vašingtona do sada, predstavnik Bijele kuće je pozvao Janukoviča da sluša narod i nastavi integracije zemlje u Evropsku uniju.

Predstavnici opozicije su odbili poziv predsednika zemlje Viktora Janukoviča na dijalog, poručivši da traže njegovu ostavku i kažnjavanje pripadnika policije koji su, kako tvrde, prebijali demonstrante.

U Kijevu već skoro dvije nedjelje traju protesti, pošto je predsjednik Janukovič odbio da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ocjenjujući da bi to ugrozilo ekonomsku saradnju Ukrajine i Rusije.

Portal Analitika