Turizam

LGBT turizam u H. Novom: Od istraživanja do tržišta

1212rainbowflagok
V
lada Crne Gore, maja ove godine usvojila je Strategiju za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori. Jedna od oblasti Strategije jeste “Ekonomski razvoj i LGBT turizam” koji pruža dodatne šanse na čijem razvoju je neophodno zajednički raditi. Uz podršku Savjeta Evrope, i njihovog LGBT projekta, sprovodi se prvo nacionalno istraživanje o razvoju koncepta LGBT turizma u Crnoj Gori. Istraživanje obuhvata turističku privredu, aktere lokalne i nacionalne turističke politike i akademske institucije u oblasti turizma, saopšteno je Portalu Analitika iz LGBT Foruma Progres.

LGBT turizam u H. Novom: Od istraživanja do tržišta
Portal AnalitikaIzvor

-O implementaciji istraživanja brine Programski odbor za razvoj LGBT turizma u Crnoj Gori koji je formirao LGBT Forum Progres, a u čijem radu učestvuju predstavnici turističke industrije, turističkih institucija, stručnjaci i kvalifikovani članovi LGBT zajednice. Istraživanje se sprovodi primjenom odgovarajuće metodologije i njome su obuhvaćene sve lokalne turističke organizacije. Pohvalno je da su sve one prihvatile učešće u ovoj izuzetno važnoj naučnoistraživačkoj aktivnosti- navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, turistička organizacija Herceg Novi (TOHN) ostvarila je izuzetno odgovorno i profesionalno učešće u istraživanju.

-TOHN kao odgovorna turistička organizacija redovno prati sva dešavanja na globalnom turističkom tržištu pa je, u skladu s tim, upoznata i sa konceptom LGBT turizma. U TOHN upoznati su da Master plan razvoja crnogorskog turizma zagovara stvaranje različitih specijalizovanih turističkih niša pri čemu bi jedna od njih mogla da bude i LGBT turizam. Ova lokalna turistička organizacija je izuzetno informisana sa statistikom u vezi sa LGBT turizmom.  TOHN prati razvoj i razvijanje, a samim tim i statističke podatke svih vidova turizma kako na svjetskom tako i na nacionalnom nivou- ističe se u saopštenju.

Obzirom da u Crnoj Gori ranije nisu rađena istraživanja i procjene o potrošnji LGBT turista, u TOHN nisu bili u mogućnosti da iznesu mišljenje o tome da li su turisti iz LGBT zajednice veći potrošači u odnosu na druge turiste koji posjećuju Crnu Goru.

-U TOHN su upoznati da je crnogorska Vlada usvojila Strategiju za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba. Ocijenjeno je, u TOHN, da je Crna Gora “kao zemlja u tranziciji duboko posvećena stvaranju pozitivnog ambijenta za sve turiste koji je posjete, a turizam je najosjetljivija oblast koja ne poznaje granice i poštuje pravo na bilo koje različitosti”. TOHN podržava ideju da Crna Gora postane otvoreno tržište za turiste iz LGBT populacije. U TOHN su upoznati da “prema statističkim podacima i iskustvima zemalja Zapadne Evrope i svijeta LGBT turizam donosi ekonomsku korist turističkoj industriji”.  Na interesovanje istraživačkog tima “LGBT Foruma Progres”, o potencijalima LGBT turizma u Crnoj Gori, u TOHN su ukazali na nedostatak relevatnih informacija i istraživanja na ovu temu. Istaknuto je mišljenje “da su potrebni veliki napori da se podigne nivo svijesti i poveća razumijevanje i interes za LGBT turističku industriju u samoj Crnoj Gori, kao i za benefite koje ona može donijeti”. U TOHN smatraju da se to može postići kroz razne modele saradnje koji će pomoći da se stvori set novih proizvoda koji će zadovoljavati potrebe LGBT turista- naglašava se u saopštenju.

U TOHN smatraju da su destinacije sa razvijenom turističkom industrijom najsigurnije lokacije u Crnoj Gori za boravak LGBT turista zato jer su one otvorenije i po nekom nepisanom pravilu tolerantnije.

-Stigma, koja još vlada u crnogorskom društvu, i nedovoljna informisanost, u TOHN su prepoznate kao najveće prepreke pri realizaciji i afirmisanju LGBT turizma u Crnoj Gori. U U ovoj turističkoj organizaciji su upoznati sa pojmom “Gay friendly”.  TOHN, kao turistička organizacija, nema definisan stav i mišljenje o trenutnom životu LGBT osoba u Crnoj Gori. Pretpostavljaju da i u slučaju drugih zemalja, odakle inače dolazi glavna turistička klijentela, kada je riječ o položaju i životu tamošnje LGBT zajednice, ima prostora za buduću  nadogradnju i razvoj. U TOHN, povodom interesovanja istraživačkog tima LGBT Foruma Progres o odnosu i senzibilitetu službenika, granične ili saobraćajne, policije, kao i zaštitara po ugostiteljskim objektima prema LGBT turistima, smatraju da “svaki zaposleni, pogotovo oni radnici koji rade u turističkoj industriji treba da unapređuje svoj odnos kao i sve ostale vještine u radu sa svim turistima”.  U TOHN su istakli da imaju prijateljski, otvoren i tolerantan odnos prema LGBT i svim drugim turistima u mjeri u kojoj oni poštuju nepisana pravila ponašanja u destinaciji u kojoj borave i pri tome ne ometaju boravak drugih turista. Eventualno članstvo TOHN u Nacionalnoj LGBT partnerskoj/prijateljskoj turističkoj mreži, čije osnivanje zagovara “LGBT Forum Progres”, zavisi od planova i ciljeva same asocijacije kao i toga da li bi se njeni planovi poklapali sa planovima turističkog razvoja Herceg Novog- navedeno je u saopštenju.

 

Portal Analitika