Društvo

UNICEF: 230 miliona djece nije evidentirano po rođenju

1212uniceflogook
F
ond za pomoć djeci Ujedinjenih nacija UNICEF saopštio je da u svijetu ima 230 miliona djece mlađe od pet godina koja nijesu registrovana po rođenju, te da zbog toga ostaju uskraćena za zdravstvene, obrazovne i usluge socijalne zaštite.

UNICEF: 230 miliona djece nije evidentirano po rođenju
Portal AnalitikaIzvor

Na 67. godišnjicu, UNICEF je objavio izvještaj prema kojem posebno zemljama južne Azije i Afrike, svako treće dijete mlađe od pet godina nije registrovano po rođenju.

Zamjenica predsjednika UNICEF-a Geta Rao Gupta naglasila je da se registrovanje djeteta ne radi samo zbog ličnih podataka i dokumenata, već omogućava ostvarivanje svih prava.

"Djeca koja se ne registruju po rođenju još su više izložena zanemarivanju i zlostavljanju. Zbog nemogućnosti obrazovanja, ne mogu iskoristiti ni svoje potencijale", kazala je Gupta.

UNICEF ističe i da zemlje i društva u kojima žive djeca koja nijesu registrovana po rođenju ne mogu da napreduju i da se razvijaju. Dodaje se da su najčešći slučajevi neregistracije djece u ruralnim područjima, gdje porodice zbog siromaštva i neobrazovanosti ne prijavljuju djecu.

UNICEF je sastavio i spisak država u kojima je postotak neregistrovane djece najveći- Somalija tri posto, Liberija četiri posto, Etiopija sedam posto, Zambija 14 posto, Čad 16 posto, Tanzanija 16 posto, Jemen 17 posto, Gvineja Bisau 24 posto, Pakistan 27 posto i Kongo 28 posto.

Portal Analitika