Društvo

Savjet Evrope traži od Crne Gore podatke o abortusima

1212trudnicaok
S
avjet Evrope zatražio je od Crne Gore podatke o abortusima, pošto su relevantne svjetske organizacije posumnjale da je visoka nesrazmjera u broju novorođene muške i ženske djece u našoj zemlji posljedica uništavanja ženskih fetusa.

Savjet Evrope traži od Crne Gore podatke o abortusima
Portal AnalitikaIzvor

Statistika ukazuje da se u Crnoj Gori rađa 100 djevojčica na 110 dječaka, dok je prirodni prosjek 100 prema 102 do 104. To je pojedine međunarodne organizacije navelo na sumnju da je riječ o zloupotrebi savremenih medicinskih metoda ranog utvrđivanja pola i selektivnim abortusima ženskih fetusa.

Pomoćnik ministra zdravlja Crne Gore Mensud Grbović kazao je da je Savjet Evrope zatražio podatke od naše države zbog poremećaja odnosa polova kod novorođene djece.

-Tačno je da je Savjet Evrope tražio informaciju od Crne Gore o prenatalnom odabiru pola, jer su istraživanja populacionog fonda UN pokazala da se u nekim evropskim zemljama vrši prenatalna selekcija pola fetusa u korist muške populacije. Prema tom istraživanju, Crna Gora je, uz Albaniju, Azerbejdžan i Jermeniju, zemlja sa najvećim debalansom među djecom muškog i ženskog pola- rekao je Grbović Radiju Slobodna Evropa .

On je dodao da je Savjet Evrope zatražio od Crne Gore da preduzme konkretne korake u suzbijanju ovog poremećaja.

Portal Analitika