Abiznis

Završena rasprava o aneksima ugovora za Sveti Stefan i Miločer

0512SvetiStefan
S
kupština je danas završila raspravu o predlozima odluka o prihvatanju aneksa ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža, Sveti Stefan i Miločer u Budvi, prenosi Mina biznis.

Završena rasprava o aneksima ugovora za Sveti Stefan i Miločer
Portal AnalitikaIzvor

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, rekao je da se aneksom tih ugovora period zakupa produžava za 12 godina, odnosno sa 30 na 42 godine, a godišnja zakupnina smanjuje 30 odsto.

Period rada hotela ankesima se utvrđuje na najmanje osam kalendarskih mjeseci godišnje.

Poslanik Demokratskog fronta DF, Milutin Đukanović, kazao je da je sam aneks dokaz da prethodni ugovor nije bio dobar.

“Prije oko 20 godina Sveti Stefan je bio poznatiji od Crne Gore. Do čega je dovela politika ove Vlade? Sveti Stefan ne radi već sedam godina”, naveo je Đukanović.

On je saopštio da je najžalosnije u čitavoj situaciji što nijedan advokat grčke Restis grupi, koja gadzuje grad hotelom Sveti Stefan preko kompanije Adriatic properties, ne bi "sa toliko žara branio tog investitora kao što to radi Gvozdenović".

“Vama bi trebalo zabraniti da nosite olovku, jer gdje god nešto potpišete to proizvodi neku štetu”, poručio je Đukanović.

Poslanik Socijalističke narodne partije SNP, Aleksandar Damjanović, rekao je da 30 odsto umanjenje zakupa iznosi 630 hiljada eura godišnje.

"Investitor ima pravo da traži, a naše je da odlučimo“, poručio je Damjanović.

On je kazao da bi se investitori sa SNP-om teško dogovarali, ali bi zato lakše ispunjavali ugovorne obaveze, dok je sa Demokratskom partijom socijalista DPS situacija suprotna.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja, naveo je da je dokumentacija koju su poslanici dobili malo konfuzna, namjerno ili nenamjerno. On smatra i da se aneksom mijenjanju ugovori na štetu Crne Gore.

Tuponja je komentarišući zahtjev investitora da se zakupnina smanji 30 odsto rekao da „treba da smo srećni“ što nijesu tražili 50 odsto, jer bi im Vlada i to ispunila.

Gvozdenović je rekao da će se kompletne investicije koje će nadmašiti iznos od 15 miliona eura, nakon 42 godine vratiti državi.

Vlada, prema njegovim riječima, smatra da je to dugoročno dobar posao u interesu Crne Gore. On je objasnio i da smanjenje otkupnine predstavlja samo premošćenje određenog vremena, kako bi se vezao investitor da realizuje predviđene investicije.

“Mogli smo da idemo na raskid ugovora ili optimizaciju zakupnine. Smanjenjem zakupnine vežemo investitora da realizuje investicije i obezbjeđuju se novi prihodi”, naveo je Gvozdenović i dodao da u ugovoru postoje jasne raskidne klauzule.

Poslanik DF-a, Janko Vučinić, kazao je da u Crnoj Gori niko nije plašio investitore, kao i da Vlada ne treba da strahuje da će Restis otići.

“Restis ovdje nije našao strašilo koje će ga uplašiti, već zlatnu ribicu koja mu ispunjava želje. On nema razloga da bježi iz Crne Gore”, rekao je Vučinić.

On je podsjetio i da je Restis vlasnik kompanije Balkan Energy, koja je privatizovala beranski Rudnik mrkog uglja, čijih je 28 radnika posljednju platu dobilo prije pola godine.

“Rudnik ne radi, investicija nema, a radnici ne primaju plate. Oni ne traže mnogo, svega dvije plate, kako bi preživjeli zimu”, naveo je Vučinić.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Srđan Perić, kazao je da o strateškom partneru govori i podatak da je izgubljena knjiga utisaka u koju su se upisali brojni predstavnici svjetskog džet seta, kao i nagrada koja je dodijeljena Svetom Stefanu.

“Ukoliko zakupac ne poštuje klauzule ugovora, zna se šta treba raditi”, naveo je Perić.

Poslanik DF-a, Nebojša Medojević, kazao je da predlog Vlade nema političku podršku i da zbog toga neće biti prihvaćen.

On je naveo i da je Gvozdenović obmanuo parlament kada je tvrdio da je Ekonomski fakultet dao afirmativno mišljenje na predlog Vlade i da zbog toga treba da odgovara.

On smatra i da Restis grupa služi kao paravan, a da je pravi zakupac Svetog Stefana neko drugi.

“Restis je ovdje paravan firma, a mi znamo njegove veze sa Prvom bankom. Imamo saznanje da iza svega stoji privatni rizort predsjednika Vlade i njegovog partnera iz Uba”, naveo je Medojević.

Gvozdenović je, u završnoj riječi, kazao da odbijanje predloženog aneksa nije u interesu Crne Gore i njenog turističkog razvoja.

“Nijesam čuo ni jedan argumentovan razlog da se ne produži ugovor o zakupu i tako obezbijede dodatne investicije od 50 miliona eura. Nema argumenata ni protiv optimizacije zakupnine, za koju mislimo da predstavlja najbolji put”, rekao je Gvozdenović.

Poslanici će se o predloženim aneksima izjasniti naknadno, a Skupština nastavlja rad sjutra u 11 sati, razmatranjem prošlogodišnjih izvještaja o radu regulatora.

Portal Analitika