Politika

MONDEM doprinosi regionalnoj stabilnosti

1112milicaPDJ
R
ezultati realizacije MONDEM programa doprinose regionalnoj bezbjednosti, čime se još jednom potvrđuje opredjeljenje Crne Gore za sveobuhvatan pristup bezbjednosti u procesu reformi, ocijenjenila je novoimenovana šefica Misije OEBS-a u Podgorici, Janina Hrebičkova.

MONDEM doprinosi regionalnoj stabilnosti
Portal AnalitikaIzvor

Sa Hrebičkovom je danas razgovarala ministar odbrane, Milica Pejanović - Đurišić, koja joj je čestitala postavljenje na novu dužnost i poželjela uspjeh u obavljanju misije u Crnoj Gori.

„Pejanović - Đurišić je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Misijom OEBS u Crnoj Gori, posebno istakavši značaj saradnje na Programu razvoja kapaciteta za demilitarizaciju i sigurno skladištenje lakog naoružanja i konvencijalne municije za Crnu Goru - MONDEM programa“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da je obostrano konstatovano da je u pitanju veoma značajan projekat, i da iskustvo u toj oblasti može služiti kao model podrške na novim i sličnim projektima.

Hrebičkova je, kako se navodi, istakla kontinuiranu saradnju Ministarstva odbrane i Misije OEBS u Crnoj Gori, uz očekivanje da će se u njenom mandatu i dodatno intenzivirati.

„Istakla je značaj sprovođenja MONDEM programa, navodeći da rezultati realizacije ovog programa doprinose regionalnoj bezbjednosti, čime se još jednom potvrđuje opredjeljenje Crne Gore za sveobuhvatan pristup bezbjednosti u procesu reformi“, kaže se u saopštenju.

Pejanović-Đurišić danas se sastala i sa nerizidentnom ambasadorkom Kipra Nafsikom Krousti.

“Na sastanku je ocijenjeno da Crna Gora i Kipar imaju dobre bilateralne odnose, kao i da postoji prostora za produbljivanje saradnje, posebno u oblasti evropskih integracija”, saopštno je iz Ministarstva odbrane.

Krousti je, kako se navodi, naglasila da je Crna Gora ostvarila veliki napredak u prethodnom periodu i da predstavlja primjer zemljama regiona.

“Krousti je istakla da će Kipar ostati posvećen daljem intenziviranju odnosa Crne Gore i Kipra, kao i da Crna Gora može računati na punu podršku Kipra na putu ka Evropskoj uniji”, kaže se u saopštenju.

Pejanović-Đurišić je kazala da je Kipar, kao zemlja članica Evropske unije, značajan partner i das u njena iskustva u oblasti evropskih integracija od velike koristi za Crnu Goru.

Pejanović-Đurišić upoznala je Krousti sa dosadašnjim rezultatima ostvarenim u procesu reformi sistema odbrane u Crnoj Gori i planovima i aktivnostima u narednom periodu sa ciljem što bržeg prijema u NATO i EU.

“Pejanović-Đurišić je podsjetila da je Crna Gora u potpunosti posvećena regionalnoj saradnji i informisala o regionalnim inicijativama i projektima u kojima država učestvuje”, saopšteno je iz Ministarstva.

 

Portal Analitika