Politika

Drobnič: Članovi Radne grupe za izborno zakonodavstvo da odlučno nastave sa radom

12dr
Š
ef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, pozvao je članove skupštinske Radne grupe da nastave odlučno sa radom na izbornom zakonodavstvu, ocjenjujući da na pravi način treba razmotriti kvalitet reformisanih akata i lakoću njihove primjene.

Drobnič: Članovi Radne grupe za izborno zakonodavstvo da odlučno nastave sa radom
Portal AnalitikaIzvor

Drobnič je ocijenio da je inicijativa parlamenta da pokrene sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva sa ciljom izgradnje povjerenja građana u izborni proces veoma pozitivan korak, navodeći da Radna grupa stvara velika očekivanja u zemlji i kod međunarodne zajednice.

»Evropska komisija (EK) je pažljivo pratila njihov rad, i veoma se radujemo da vidimo rezultate njihovog rada u predstojećem periodu. Posebno smo zadovoljni da je ova reforma zajednički napor vladajuće koalicije i opozicionih poslanika, kao i zbog toga što je radna grupa konsultovala predstavnike civilnog društva i uzimala u razmatranje njihove predloge«, kazao je on za portal Centra za demokratsku tranziciju.

Kako je kazao, očekivano je da takav inkluzivan pristup doprinese ukupnom kvalitetu i legitimitetu konačnih zakonskih rješenja.

»Svjesni da se radna grupa bavi osjetljivom i kompleksnom materijom, podržavamo njihovu odluku da koriste međunarodno iskustvo najboljih stručnjaka u ovoj oblasti i sa zadovoljstvom ćemo ovo podržati kroz TAIEX mehanizam«, dodao je Drobnič.

On je poručio da će EK pažljivo pratiti razvoj situacije u vezi sa izmjenama tog važnog zakonodavstva, koje treba da bude od ključnog značaja u kontekstu predstojećih lokalih izbora 2014. godine u nekim opštinama.

»Pozivamo članove Radne grupe da nastave odlučno, ali istovremeno mislimo da na pravi način treba razmotriti kvalitet reformisanog zakonodavstva i lakoća njihove primjene«, naveo je Drobnič.

On je ocijenio da je zakon o finansiranju političkih partija centralno pitanje u reformi izbornog zakonodavstva.

»Od slične važnosti je i Zakon o biračkom spisku, gdje EK očekuje da će novi zakon o jedinstvenom biračkom spisku na pravi način ispuniti preporuku OSCE/ODIHR-a da se poveća javno povjerenje u kvalitet biračkog spiska«, kazao je Drobnič.

Kako je saopštio, još jedan važan doprinos demokratizaciji i promociji političkih prava u Crnoj Gori je jačanje političke predstavljenosti žena. »Posljednje izmjene zakonodavstva usmjerene na povećanje broja žena – poslanica i odbornica – nijesu dale željene rezultate«.

Drobnič je naveo i da će biti važno i da se radi na političkoj predstavljanosti RAE populacije, čije šanse za ostvarenje cenzusa za ulazak u parlament nastavljaju da budu ozbiljno smanjene.

On je poručio da izborno zakonodavstvo treba da obezbijedi snažnu, nezavisnu, profesionalnu Državnu izbornu komisiju (DIK) sa jasnim nadležnostima i kapacitetom da prati primjenu zakona, i nepristrasno i profesionalno reaguje na identifikovane i prijavljene slučajeve zloupotreba.

»Samo unapređenje zakonodavnog okvira nije dovoljno – potrebno je ojačati i finansijske i ljudske resurse DIK-a«, ocijenio je Drobnič.

Prema njegovim riječima, da bi izbori u potpunosti odražavali volju naroda, izborni proces mora uživati visok nivo povjerenja građana. »Ovo povjerenje građana je moguće samo kada se izbori sprovode u skladu sa postojećim međunarodnim principima i najboljim praksama za izbore«.

»EK očekuje da Crna Gora napravi jasno i široko prihvaćeno razgraničenje između javnih i partijskih interesa, i da osigura adekvatno praćenje odavno postojećih preporuka za izborno zakonodavstvo OSCE/ODIHR u cilju obnove javnog povjerenja i integriteta izbornog procesa«, rekao je Drobnič.

Delegacija EU će, dodao je, nastaviti sa pažljivim praćenjem reforme izbornog zakonodavstva, uključujući i zakonodavni okvir za poglavlja 23 – Pravosuđe i osnovna prava.

»U svjetlu novog pristupa pregovorima o pristupanju, od Crne Gore će se očekivati da blagovremeno ispuni sve obaveze sadržane u odgovarajućim Akcionim planovima i izgradi mjerljive rezultate kada je u pitanju njihova primjena«, poručio je Drobnič.

izvor: MINA

Portal Analitika