Abiznis

“Monstate” i “Mianja” dobili pravo na korišćenje žiga “Dobro iz Crne Gore”

1112pkcgdobrook
S
avjet za dodjelu žiga vizuelnog označavanja crnogorskih proizvoda dodijelio je pravo korišćenja znaka „Dobro iz Crne Gore” cetinjskim proizvođačima „Montstate“ i „Mianja”.

“Monstate” i “Mianja” dobili pravo na korišćenje žiga “Dobro iz Crne Gore”
Portal AnalitikaIzvor

-Odluke o tome su donijete na osnovu izvještaja koje je podnio tehnički komitet za meso, ribe i prerađevine nakon detaljnog uvida u dostavljenu dokumentaciju o pomenutim kompanijama i o kandidovanim proizvodima, a gdje je akcenat stavljen na usvojene procedure kontrole kvaliteta i bezbjednosti proizvoda, međunarodna priznanja za proizvode i za menadžment, kao i preduzete aktivnosti na jačanju vizuelnog identiteta kompanije- saopšteno je Portalu Analitika iz Privredne komore.

Privredno društvo „Montstate“ je osnovano 1993. godine, a od 2006. se bavi preradom mesa i prodajom mesnih proizvoda. Godišnji obim proizvodnje je oko 350 tona dimljenih proizvoda od mesa. Proizvode plasira domaćem tržištu u obimu od 75 odsto, dok 25 odsto izvozi uglavnom na tržišta Srbije i Bosne i Hercegovine. Posjeduje sertifikat za ispunjenost svih uslova i implementaciju HACCP sistema. Za dobijanje kolektivnog žiga Dobro iz Crne Gore, „Montestate“ je kandidovao vakumirani pršut u komadu.

Preduzeće „Mianja“ osnovano je 2009. godine i bavi se preradom mesa. Godišnje proizvede oko 100 tona dimljenih mesnih proizvoda, koje prodaje uglavnom na domaćem tržištu. Posjeduje sertifikat za ispunjenost svih uslova i implementaciju HACCP sistema. Za dobijanje kolektivnog žiga Dobro iz Crne Gore, „Mianja“ d.o.o. je kandidovalo vakumirani pršut u komadu i rezani.

-Pravo korišćenja znaka Dobro iz Crne Gore sada ima 79 proizvoda od 17 proizvođača. Njihovim brendiranjem se doprinosi da se proizvod razlikuje od drugih, osigurava se konzistentnost i postiže bolja cijena. Cijeneći značaj promovisanja specifičnih, autohtonih proizvoda sa izraženim kvalitetom, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu, kao i potrebu podsticanja što većeg broja preduzeća da zadovolje uslove za dobijanje ove prestižne oznake kvaliteta, Savjet projekta je revidirao troškovnik za rješavanje zahtjeva za dodjelu i upotrebu znaka- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika