Politika

Pejanović - Đurišić se susrela sa šeficom Misije OEBS-a

1112milica
M
inistarka odbrane Pejanović Đurišić sastala se sa novoimenovanom šeficom Misije OEBS u Crnoj Gori ambasadorkom Janinom Hrebičkovom. Ministarka je čestitala Hrebičkovoj postavljenje na novu dužnost i poželjela joj puno uspjeha u obavljanju misije u Crnoj Gori.

Pejanović - Đurišić se susrela sa šeficom Misije OEBS-a
Portal AnalitikaIzvor

Ona je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Misijom OEBS u Crnoj Gori, posebno istakavši značaj saradnje na Programu razvoja kapaciteta za demilitarizaciju i sigurno skladištenje lakog naoružanja i konvencijalne municije (SALW) za Crnu Goru - MONDEM programa.

Konstatovano da je u pitanju veoma značajan projekat i da iskustvo u ovoj oblasti može služiti kao model podrške na novim i sličnim projektima. Takođe, Pejanović Đurišić je upoznala ambasadorku sa aktivnostima koje Ministarstvo odbrane realizuje u okviru sprovođenja reforme sektora odbrane, ističući realizaciju projekta Izgradnja integriteta u sektoru odbrane, odnosno implementaciju Rezolucije 1325 Savjeta Bezbjednosti UN koja reafirmiše ulogu žena u izgradnji mira, stabilnosti i bezbjednosti.

Hrebičkova je istakla kontinuiranu saradnju Ministarstva odbrane i Misije OEBS u Crnoj Gori, uz očekivanje da će se i u njenom mandatu i dodatno intenzivirati.

Istakla je značaj sprovođenja MONDEM programa, navodeći da rezultati realizacije ovog programa doprinose regionalnoj bezbjednosti, čime se još jednom potvrđuje opredjeljenje Crne Gore za sveobuhvatan pristup bezbjednosti u procesu reformi. Osim toga, ona je izrazila spremnost Misije za uspostavljanje novih vidova saradnje i u drugim oblastima od značaja za dalji proces razvoja sistema odbrane.

Portal Analitika