Društvo

WWF: Stop finansiranju projekata baziranih na uglju

1112wwflogook
S
vjetski fond za prirodu (WWF) pozdravlja odluku Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) o prestanku finansiranja projekata utemeljenih na uglju. Usvajanje ovih mjera trebalo bi da ukine finansijsku podršku elektranama na ugalj i promoviše investiranje u obnovljive izvore  i uštedu energije. Tokom narednih mjeseci, WWF će pažljivo pratiti finansijske odluke EBRD-a kako bi utvrdili sprovodi li banka efektivno nove mjere, saopšteno je Portalu Analitika iz fonda.

WWF: Stop finansiranju projekata baziranih na uglju
Portal AnalitikaIzvor

-Ovom istorijskom odlukom EBRD se pridružuje ostalim međunarodnim finansijskim institucijama koje su tokom proteklih mjeseci napustile koncept ulaganja u projekte bazirane na uglju. WWF smatra kako je sada pravi trenutak za ostale javne finansijske institucije, naročito multilateralne razvojne banke, da prate ovaj primjer kako bi se i na globalnom nivou što prije prešlo na korišćenje obnovljivih izvora energije i stavio naglasak na uštedu energije- navodi se u saopštenju.

WWF pozdravlja i napredak u energetskoj politici banke i u drugim segmentima poput strožijih standarda za hidroelektrane, referentne cijene ugljena, uštede energije i obveze prema Konvenciji o klimatskim promjenama.

“Ovo je istorijski trenutak jer se EBRD pridružio sve većoj globalnoj inicijativi za napuštanje investiranja u projekte za ugljen, uzimajući u obzir razarajući uticaj ugljena na zdravlje i klimu”, izjavio je Sebastien Godino iz Evropske kancelarije WWF-a.

U narednih nekoliko mjeseci WWF će pažljivo posmatrati primjenu nove politike Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, kako bi utvrdili sprovode li se nove mjere.

-Odluka banke hoće li podržati projekt nove elektrane na ugljen od 600 megavata na Kosovu biće prvi takav test u narednih par mjeseci. Banka mora ostati čvrsta u odluci da ne ulaže u projekte na ugalj, te podsticati čistu proizvodnju na Kosovu i drugdje- zaključuje se u saopštenju.

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristalica i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja.

Portal Analitika