Politika

DEDOVIĆ: Podrška za NATO će rasti ako svi vladini resori daju doprinos

1112dedovic
- Očekujem da svi vladini resori stanu pod jedan kišobran i daju svoj doprinos da Crna Gora postane član NATO saveza. Uz adekvatnu realizaciju projekata koje je izvršna vlast najavila, uvjeren sam da će povjerenje u NATO alijansu sa svakim novim istraživanjem da raste, kazao je za Portal Analitika izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović.

DEDOVIĆ: Podrška za NATO će rasti ako svi vladini resori daju doprinos
Portal AnalitikaIzvor

 

Prema posljednjem istraživanju CEDEM-a, 45 odsto građana i građanki Crne Gore ne podržava članstvo Crne Gore u NATO, 38 odsto je za, dok 17 odsto nema stav povodom NATO integracija.

Za Dedovića, rezultati  istraživanja nijesu iznenađujući, jer, kako objašnjava, oni se poklapaju sa iskustvima te NVO u posljednje četiri godine.

- Veliki broj građana je i dalje nezainteresovan za članstvo u NATO. Takođe, ima i onih koji podržavaju članstvo, ali to ne iskazuju u javnim nastupima, u razgovoru sa kolegama. Vlada mišljenje da je NATO tema koju treba zaobilaziti, jer to nije stav većine, objašnjava Dedović.

Stoga, prema riječima Dedovića, benefite članstva u NATO savezu treba približiti građanima. Raduje ga najava Glavnog odbora DPS-a da će se aktivnije baviti kampanjom o alijansi, budući da je to spoljni prioritet Vlade Crne Gore.

- Tvrdim da argumenti protiv članstva Crne Gore u NATO savezu ne stoje. Najčešće čujemo da će to ugroziti životnu okolinu, da će Crna Gora izgubiti svoj identitet, te da će to poremiti odnose sa susjedima. Vrijeme je pokazaloo da ti argumenti ne stoje, tvrdi Dedović.

On objašnjava da je potrebno da Crna Gora bude za stolom sa drugim zemljama gdje se donose važne odluke, ne samo o budućnosti naše zemlje, već cijelog svijeta.

- Potrebno je biti i sjedjeti za stolom gdje se donose odluke, ne samo one koje se tiču budućnosti Crne Gore, nego i cijelog svijeta. To je i način da Crna Gora učvrsti međunarodni položaj i učestvuje donošenju odluka koje se tiču poboljšanju kvaliteta života, smatra Dedović.

Najava Vlade da će promijeniti pristup u kampanji o NATO alijansi, za Dedovića je jasno priznanje da je propusta bilo, ali da se identifikacijom problema u komunikaciji, može doći do rješenja, koje će rezultirati povećanjem povjerenja građana u alijansu.

- Zadovoljan sam što je Vlada prepoznala i identifikovala probleme u komunikaciji sa građanima, a u vezi sa evroatlantskim integracijama. Samo najava aktivnosti pozitivno utiče na povećanje povjerenja građana u korisnost od NATO članstva. Očekujem da svi vladini resori stanu pod jedan kišobran i daju svoj doprinos da Crna Gora postane član NATO saveza. Uz adekvatnu realizaciju projekata koje je izvršna vlast najavila, uvjeren sam da će povjerenje u NATO alijansu sa svakim novim istraživanjem da raste, ocjenjuje Dedović u izjavi za Portal Analitika.

Portal Analitika