Društvo

Sindikalci: Sala će biti zatvorena, neka predizborne skupove organizuju negdje drugo

1112Centar-za-kulturu
Z
aposleni u ulcinjskim ustanovama kulture stupiće od sjutra u generalni štrajk, jer im Opština duguje devet plata, a već 39 mjeseci im nijesu uplaćivani doprinosi. Predsjednica Sindikata kulture u ovom gradu Ljilja Janinović kazala je za Portal Analitika da će sjutra u 11 sati staviti ključ u bravu ulcinjskog Centra za kulturu, jer su zaposleni u izuzetno nezavidnom položaju i njihovo je strpljenje pri kraju.

Sindikalci: Sala će biti zatvorena, neka predizborne skupove organizuju negdje drugo
Portal AnalitikaIzvor

Radnicima Centra za kulturu iz Ulcinja podrška stiže iz centrale u Podgorici, i kako je za Portal Analitika kazao predsjednik Sindikata kulture SSCG Željko Kalezić, on danas sa saradnicima, Zoricom Stijepović i Mirkom Krvavcem ide u Ulcinj, kako bi pomogao da se problemi sindikalaca u ovom gradu riješe.

1112zeljkopocetnaKalezić je najavio da će Sindikat kulture u svim opštinama održati štrajk upozorenja u trajanju od pola sata, koji će biti podrška kolegama iz Ulcinja. Kalezić kaže da ima informaciju da se i novac koji je uplaćen od Ministarstva kulture u ulcinjskoj Opštini nenamjenski troši.

U saznanju sam da je Ministrastvo kulture uplatilo 12 hiljada eura za obnovu Alipašine kule, a taj novac je predsjednik opštine nenamjenski potrošio, kaže Kalezić.

Predsjednica ulcinjskog Sindikata kulture Ljilja Janinović naglašava da gradonačelnik nije ispunio ono što je obećao, i da zaposleni ne mogu više da čekaju.

„Oni očekuju da mi, kako su rekli, sami zarađujemo svoju platu, da konkurišemo na konkurse, a to u ovoj djelatnosti nije lako. Mi možemo da konkurišemo za dobijanje novca za organizovanje kulturnih manifestacija. Godinama imamo Festival kulture tokom ljeta. Ove godine prvi put Ministarstvo kulture nije finansiralo Festival, već opština. Mi već 26 godina organizujemo Festival ljeti, kad je Ulcinj pun turista, imamo i Dječji muzički festiva. Muzej grada tokom sezone ima posjetilaca, ali to nije veliki novac i od ulaznica se zaradi oko 3 hiljade eura. Nemamo bioskop, imamo samo salu Centra za kulturu koja nema opremu. Predsjednik Vlade Milo Đukanović obećao je da će oprema za salu biti obezbijeđena kada je otvaran Dom kulture, a to je bilo 2005. godine. Mi još uvijek čekamo", kaže Janinović.

1112ljiljaPredsjednica Sindikata kaže da im Salu traže za predizborne kampanje, ali da ovoga puta ona neće biti otvorena.

"Sad će u Ulcinju izbori, i mi možemo poručiti da će vrata biti zatvorena. Posljednje dvije godine rijetko ko  nam plaća salu. U svakom slučaju 26 zaposlenih u kulturi je u izuzetno nepovoljnom položaju i naše je strpljenje pri kraju. Pozicija zaposlenih je sve gora, obećanja nisu ispunjena i nama preostaje jedino da uđemo u generalni štrajk i stavimo ključ u bravu, kaže Janinović.

Ona naglašava da zaposleni imaju podršku direktora Centra za kulturu Naila Drage, da on ima razumijevanja za njihove probleme, što im u ovom trenutku mnogo znači.

foto: mne.ul-info.com, faceboook

 

Portal Analitika