Društvo

Barski maslinari u Istri

11mas
N
a poziv organizatora, Društva maslinara “Agroturist  Vodnjan” iz ovog istarskog grada, predstavnici Društva maslinara Bar Šemsudin Bećović, Vebija Abazović, Petar Pukić, Fahrudin Mujić i Ćazim Alković učestvovali su na manifestaciji “Dani mladog maslinovog ulja”.

Barski maslinari u Istri
Portal AnalitikaIzvor

“Tokom trodnevnog boravka u Hrvatskoj, maslinari iz Bara su imali priliku da se uvjere u napredak maslinarstva u Istri, koja je po tom pitanju daleko ispred Crne Gore, ali i ostatka Hrvatske. Na štandovima su se mogla degustirati ulja vrhunskog kvaliteta, pakovana u luksuznim tamnim flašama. Sa istaknutim proizvođačima iz Istre razmjenjivali smo znanja i iskustva na svim poljima, od sadnje, uzgoja, prerade, čuvanja, do prodaje po visokim cijenama”, kaže maslinar Ćazim Alković.

Učesnici crnogorskog panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja su prisustvovali vođenim degustacijama maslinovog ulja, gdje su im prezentovana ulja istarskih sorti maslina (Vodnjanska buža, Žižolera, Istarska bjelica i druge).

11mas2
“Svi zainteresovani su mogli naučiti kako ocjeniti kvalitet maslinovog ulja zavisno o sorti, bile to blaže sorte ili pikantnije. Učesnici su mogli naučiti da je najvažnije postići harmoničnost u voćnosti, gorkosti i pikantnosti uz nezaobilaznu svježinu u mirisima koje ulje pruža. Ove degustacije su imale veliki značaj za barske paneliste, jer su u direktnom kontaktu sa vođom degustacije, i međusobno, imali priliku usaglašavanja nivoa percepcije osobina ulja”, navodi Alković.

Barski panelisti su uspostavili kontakt sa predstavnicima Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja “Olea” iz Zadra, a vođa zadarskog panela Anastazija Milardović je Baranima ponudila saradnju na polju senzorske analize maslinovog ulja i zajedničkog učešća na prekograničnim projektima.

Predstavnici Društva maslinara Bar su obišli nacionalni kolekcioni i matični zasad maslina domaćih i udomaćenih sorti u Istri. Kolekcioni sadrži više od 300 stabala 60 različitih sorti maslina, dok matični sadrži 500 stabala. Barani su posjetili i mladi zasad trojice investitora, koji su od države uzeli zemlju pod zakup na 30 godina i na njoj zasadili 15.000 stabala maslina.

Kako ističu barski maslinari, značajna materijalna sredstva koja su izdvojili iz porodičnih budžeta, te simbolična pomoć Društva maslinara Bar, uz napor vožnje od 2.000 kilometara su se u potpunosti isplatili, jer su se vratili bogatiji znanjima i iskustvima. Iskoristili su priliku i da posjete Peroj - gradić u istri - koji su prije 350 godina naselili Crnogorci uglavnom sa područja Crmice. Druženje sa ljudima koji su do danas sačuvali crnogorski jezik i običaje ističu kao “veoma zanimljivo”.

11mas3
Portal Analitika