Svijet

Istorijsko rukovanje Obame i Kastra

1012rukovanje
P
redsjednici SAD i Kube Barak Obama i Raul Kastro rukovali su se na komemoraciji Nelsonu Mandeli, što je prvo rukovanje nekih od predsjednika ove dvije zemlje.

Istorijsko rukovanje Obame i Kastra
Portal AnalitikaIzvor

Obamin savjetnik za bezbjednost Ben Rods rekao je da rukovanje "nije bilo planirano".

Rukovanje dvojice zvaničnika, čije zemlje nemaju zvanične diplomatske odnose od 1961. godine, "nije bilo predviđeno", rekao je Rods novinarima u predsjedničkom avionu Er fors uan na povratku iz Johanesburga u Vašington.

"Obama se na putu do tribine rukovao sa svima koje je sretao, to nije bilo ništa drugo osim razmjena pozdrava sa zvaničnicima", dodao je savjetnik.

On je objasnio i da je "danas, prije svega trebalo odati počast Nelsonu Mandeli“ i da je "tome bila posvećena u potpunosti pažnja predsjednika Obame tokom ceremonije na stadionu Soker Siti u Sovjetu“.

Jedan zvanični kubanski sajt danas je ocijenio da je prvo javno rukovanje predsjednika dvije zemlje poslije pola vijeka "početak kraja agresije SAD nad Kubom".

Vašington je uveo 1962. oštre trgovinske i finansijske sankcije Kubi, koje su pojačavane tokom godina. Kuba je na listi zemalja za koje SAD smatraju da podržavaju terorizam.

Rods je rekao da ovaj susret ne mijenja ništa u odnosu SAD prema Kubi.

"Nastavićemo da istražujemo dalje mogućnosti za približavanje. Predsjednik je spreman da krene drugačijim putem" u kubansko-američkim odnosima, kazao je.

On je ipak dodao i da su SAD istovremeno politiku posvetile podršci većih prava za Kubance.

Izvor: b92.net

Portal Analitika