Društvo

Presude u slučaju “Škerović”

1012skerovic
P
reduzetnik iz Bara Rajko Škerović osuđen je danas u Višem sudu u Podgorici na godinu dana zatvora, uslovno na tri godine, zbog nedozvoljenog držanja oružja. Njegova kćerka Nikoleta Škerović, u nedostatku dokaza, oslobođena je optužbe za nelegalno posjedovanje oružja i droge. Baranin Veljko Bulatović, bivši momak Nikolete Škerović, osuđen je na dvije godine i osam mjeseci zbog posjedovanja droge i oružja.

Presude u slučaju “Škerović”
Portal AnalitikaIzvor

Slučaj “Škerović” izazvao je veliku pažnju javnosti kada su Rajko Škerović i njegov sin u februaru u četiri dana čak tri puta hapšeni pa oslobađani i na kraju ostali u pritvoru četiri mjeseca.

Dan nakon njihovog prvog hapšenja prijavio se Bulatović koji je na sebe preuzeo krivicu za dva najteža krivična djela za koja je policija sumnjičila Škeroviće. Bulatović je priznao da su droga - više pakovanja kokaina, heroina i nelegalni pištolj, koji su pronađeni u jednom od apartmana Škerovićevog porodičnog hotela u Baru “Peđa” - njegovi i da ih je tu sakrio mimo bilo čijeg znanja.

Pošto je sudija, poslije Bulatovićevog priznanja Škeroviće puštio na slobodu, organizovan je hitan sastanak predstavnika policije, tužilaštva i sudstva poslije čega su oni opet, iz trećeg pokušaja, smješteni iza brave.

Optužnica je podignuta poslije skoro četiri mjeseca a od brojnih teških krivičnih djela za koja je tužilaštvo pokušavalo da dokaže da su ih počinili Škerovići ispostavilo se da za mlađeg nema nijednog dokaza i on nije uopšte optužen, dok je starijem Škeroviću na teret stavljeno jedino nelegalno posjedovanje oružja.

U obrazloženju presude koja mu je danas izrečena sudija Predrag Tabaš je naveo da je njegova krivica što je kupovao municiju za oružje kojem su istekli oružni listovi. Sudija Tabaš ocijenio je i da tužialštvo nije dokazalo da je Škerovićeva kćerka Nikoleta posjedovala droge i oružja koje je sakrio njen momak, ili da je znala za to.

Otac i sin uhapšeni su 21. februara, u okviru opsežne policijske akcije razbijanja barskih kriminalnih klanova nakon ubistva braće Gojačanin – Dejana i Ljubomira. Nakon hapšenja nezvanični izvori su tvrdili kako su Škerovići dio klana Veselina Bujića, čijem se sinu Šćepanu sudi za ubistvo braće Gojačanin.

Pretresom poslovnih objekata, stanova, kuća i hotela Škerovića u Baru pronađeni su droga, novac, arsenal oružja, nakit, skupi satovi, a zaplijenjen je i džip „hamer“. Policijski izvori tvrdili su da se Škerovići bave i zelenašenjem i da je „hamer“ isplata za zelenaški dug.

Zaplijenjeno je 181.000 eura, 33.500 američkih dolara, 3.890 švajcarskih franaka, tri puške, tri pištolja, više komada municije različitog kalibra, 20 zlatnika, više ručnih satova i više komada raznog nakita. U jednom od apartmana hotela nađeno je 47 pvc kesica sa 45,7 grama kokaina, 15 pvc kesica sa 61,7 grama heroina, manja količina marihuane i pištolj bez oružnog lista.

Portal Analitika