Društvo

UP: Pronađene dvije od četiri nestale osobe

0912nestali
N
estanci osoba, koji su u Crnoj Gori registrovani ove godine, nijesu povezani sa izvršenjem bilo kojeg krivičnog djela na njihovu štetu, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

UP: Pronađene dvije od četiri nestale osobe
Portal AnalitikaIzvor

Rukovodilac Grupe za potražnu djelatnost UP, Saša Ðurović, kazao je da je policiji od početka godine prijavljen nestanak 148 osoba, od kojih je 137 pronađeno, a za njih 11 je potraga u toku.

„Od 137 pronađenih osoba, njih 129 su živi, dok je pronađeno i identifikovano osam beživotnih tijela koja su se potraživala kao nestala“, navodi se u izjavi Ðurovića.

Ðurović je kazao da su danas pronađene još dvije osobe koje su se vodile kao nestale.

Jedno od njih je, kako je kazao, osoba čiji je nestanak prijavljen u Bijelom Polju.

„Ta osoba je pronađena u Srbiji, a nalazila se u pritvoru zbog prekršaja počinjenog na teritoriji te države. Druga osoba je iz Podgorice, nastanjena na Vrelima Ribničkim, i pronađena je u Podgorici“, rekao je Ðurović.

On je kazao da policijske informacije ni u jednom slučaju ne ukazuju na to da su nestale osobe, koja su u većini slučajeva pronađena i vraćena porodici, kao i one za kojima se još uvijek traga, napustila mjesto stanovanja ili boravka protivno svojoj volji.

„Informacije sa kojima raspolažemo ukazuju na to da su se sve nestale osobe svojevoljno udaljile od kuća ili mjesta boravka. Svako udaljenje osoba od kuće ili mjesta boravka koje se, od strane porodice ili drugih lica, prijavi policiji, smatra se nestankom“, kazao je Ðurović.

Prema njegovim riječima, analiza okolnosti udaljenja i pronalaska osoba čiji je nestanak prijavljen policijskim jedinicama, a koja su kasnije pronađena, pokazuje da se oni udaljuju od kuća i porodica iz različitih ličnih razloga, među kojima su socijalni, emotivni, finansijski i porodični.

„Kada su u pitanju pronađene osobe čiji je nestanak važno je reći da se jedan broj njih, sam vrati kućama nakon izvjesnog vremena, dok su češće situacije u kojima ih policijski službenici pronađu i vrate porodicama. Bilo je i slučajeva i da nestala punoljetna lica, po pronalasku, ne žele da se vrate porodicama, o čemu se onda obavještavaju podnosioci prijave nestanka“, rekao je Ðurović.

On je naveo da u svih osam slučajeva u kojima su pronađena beživotna tijela nestalih nije bilo sumnji da se radilo o nasilnoj smrti, odnosno da je na njihovu štetu počinjeno krivično djelo sa smrtnom posljedicom, već se radilo o samoubistvima.

„Policijski službenici, od momenta prijavljivanja nestanka, preduzimaju opsežne i kompleksne mjere i radnje na njihovom pronalasku na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou“, rekao je Ðurović.

On je naveo da se osim fizičke potrage na terenu, nestala osoba potražuje na više nivoa operativnih struktura, sve dok ne bude pronađena istraga se ne obustavlja.

„Policijski službenici, u cilju pronalaska nestalih lica, između ostalog vrše i provjeru prelaska preko graničnih prelaza, da bi se utvrdilo da li je nestala osoba napustila zemlju ili se još uvijek nalazi na našoj teritoriji“, rekao je Ðurović.

On je saopštio da se podaci o nestalim razmjenjuju putem Interpolovih kanala komunikacije, radi utvrđivanja njihovog identiteta koliko budu pronađena na teritorijama drugih država.

 

Portal Analitika