Društvo

Bošković se sastao sa invalidima rada

1012boskovic
A
nalizom Ministarstva rada i socijalnog staranja utvrđeno je da je jedan broj Udruženja invalida rada već stekao uslove za prijevremenu starosnu penziju, dok će drugi u bliskoj budućnosti ispuniti uslove za sticanje tih prava.

Bošković se sastao sa invalidima rada
Portal AnalitikaIzvor

Ministar rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković susureo se danas sa predstavnicima štrajkačkog odbora Udruženja invalida rada Bijelo Polje, Rožaje i Mojkovac.

Iz resornog Ministarstva su naveli da su njegovi predstavnici analizu predmeta dostavili predstavnicima Udruženja invalida rada.

“Tom prilikom utvrdili su da je jedan broj njih već stekao uslove za prijevremenu starosnu penziju, odnosno uslove za starosnu penziju, dok će jedan broj u bliskoj budućnosti ispuniti uslove za sticanje tih prava”, navodi se u saopštenju.

Ostalim invalidima, Bošković je, kako se dodaje, predočio mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku penziju, jer su invalidi rada invalidnost stekli u starom penzijskom sistemu, prije deset i više godina, i postoji vjerovatnoća da se njihovo zdravstveno stanje u međuvremenu pogoršalo.

Na sastanku je precizirano da su stečana prava svih invalida rada, odnosno privremena naknada kod Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno i novčana naknada kod Zavoda za zapošljavanje, zagarantovana do ostvarivanja prava na penziju.

Invalidi rada su sredinom novembra prekinuli dvosedmični štrajk, nakon obećanja da će u Ministarstvu biti razgovarano o njihovim zahtjevima.

Oni su kasnije radikalizovali protest tako što se dio njih zatvorio u prostorije udruženja, odbijajući svaki kontakt sa medijima i doktorima.

Osnovni njihov zahtjev je da invalidi rada sa 55 godina za muškarce, odnosno 50 za žene, steknu pravo na penziju, baš kao i oni sa 30 godina staža, bez obzira na starost.

 

Portal Analitika