Politika

Priznanje Crnoj Gori na doprinosu regionalnoj saradnji

0912iigor-luksic
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić predsjedavao je danas sastanakom Partnerske komisije Američko-jadranske povelje u okviru drugog predsjedavanja Crne Gore Američko-jadranskom poveljom (A5), koji je održan u Podgorici.

Priznanje Crnoj Gori na doprinosu regionalnoj saradnji
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak je bio prilika da Crna Gora predstavi realizovane aktivnosti Inicijative tokom svog predsjedavanja, kao i da se razmjene mišljenja o načinima jačanja regionalne saradnje u formatu A5 i ostvarenom napretku država članica na evroatlantskom putu.

Lukšić je ukazao na dostignuća Crne Gore u procesu integracije u NATO, naglašavajući da je Crna Gora uspješno realizovala III godišnji nacionalni plan u okviru MAP, te da je u potpunosti fokusirana na dalje sprovođenje reformi u ključnim oblastima u ovom procesu.

On je istakao da se Crna Gora kao predsjedavajuća Američko-jadranskom poveljom zalagala za nastavak promocije doprinosa regiona široj bezbjednosti i jačanju pozicije Zapadnog Balkana kao pouzdanog partnera NATO.

Učesnici skupa ponovili su privrženost jačanju regionalne saradnje u skladu sa osnovnim principima Povelje, što je potvrđeno i u političkoj deklaraciji koja je usvojena na sastanku.Pozdravljeni su napori koje zemlje članice preduzimaju u okviru procesa evro-atlantske integracije, uz naglasak da će sve zemlje biti ocjenjivane na individualnoj osnovi na putu članstva u NATO. Pored toga, odato je priznanje Crnoj Gori na doprinosu regionalnoj saradnji, uspješnoj implementaciji trećeg ciklusa MAP-a i sprovođenju četvrtog ciklusa MAP-a.

U kontekstu Samita NATO-a koji će biti održan sljedeće godine, istaknuta je spremnost za dalju saradnju i međusobnu podršku, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru Povelje.

Na sastanku su učestvovali ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić, visoki zvaničnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i partneri povelje, predstavnici Srbije i Kosova.

Sastanak predstavlja kraj šestomjesečnog predsjedavanja Crne Gore Američko-jadranskom poveljom, i preuzimanje predsjedavanja od strane Albanije, koje će formalno početi 1.januara 2014. godine.

 

Portal Analitika