Politika

Srpski nacionalni savjet tvrdi da je izložen napadima zbog raspodjele novca

1210sns
S
rpski nacionalni savjet (SNS) je, uoči druge raspodjele novca iz Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za ovu godinu, ponovo izložen napadima, saopšteno je iz tog tijela.

Srpski nacionalni savjet tvrdi da je izložen napadima zbog raspodjele novca
Portal AnalitikaIzvor

„Kao što je to bio slučaj uoči svih prethodnih raspodjela sredstava Fonda, tako i uoči druge raspodjele za ovu godinu, krenula je lavina napada na SNS“, kaže se u saopštenju Informativne službe Savjeta.

Prema njihovim riječima, napadi dolaze od istih medija, političkih i nevladinih organizacija (NVO) i pojedinaca zaduženih da ponavljaju neargumentovane kritike i laži na račun SNS-a.

„Izmjenama Zakona o manjinskim pravima i slobodama i donošenjem protivustavnog Zakona o izboru odbornika i poslanika, koje su podržali navodno srpski poslanici, svi Srbi osim onih koji su dužni u parlamentu da zastupaju interese svog naroda, u potpunosti su obespravljeni“, smatraju u SNS-u.

Srba, kako su naveli, nema u lokalnim upravama, državnoj administraciji, prosvjeti, vojsci, policiji, zdravstvu, diplomatiji i ostalim državnim službama.

Iz SNS-a tvrde da je dogovor prosrpske opozicije sa predsjednikom Vlade o statusu srpskog jezika u obrazovnom sistemu Crne Gore, pokazao da su Srbima u Crnoj Gori uskraćena elementarna prava.

„Pod izgovorom da Srbi nijesu manjinski narod, uveli su svoje sunarodnike u proces asimilacije i nestajanja. Istovremeno skrivaju od sopstvenog naroda da evropske institucije koje se bave pitanjima ljudskih prava i sloboda, Srbe u Crnoj Gori vide kao manjinski narod“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je takvim ponašanjem političkih predstavnika Srba, srpski narod u Crnoj Gori uveden u nepovratni proces asimilacije, „što je i projekat suverenističkog vladajućeg režima“.

„Svemu tome suprostavljao se SNS i upornim radom obezbijedio dobre uslove za pozicioniranje Srba, kako bi kroz institucije sistema obezbijedio ravnopravnost sa drugim nacionalnim zajednicama i vratio uskraćena stečena prava“, kazali su iz Savjeta.

Trenutno se, kako su naveli, u parlamentu Crne Gore vodi žestoka kampanja kako bi se onemogućio izbor drugog saziva SNS-a.

Prema njihovim riječima, SNS-u su u međuvremnu uskraćena redovna sredstva i onemogućeno funkcionisanje, i pored toga što, kako su naveli, Zakon o manjinskim pravima i slobodama propisuje da „savjeti osnovani na osnovu Pravila za prve izbore Savjeta nastavljaju sa radom do osnivanja Savjeta manjinskih naroda ili drugih manjinskih nacionalnih zajednica u skladu sa ovim zakonom“.

„U namjeri da se ugasi poslednja srpska institucija u Crnoj Gori koja se bavi konkretnom zaštitom nacionalnih prava Srba, nijesu uvaženi regularni rezultati Elektorske skupštine, što je onemogućilo konstituisanje Savjeta. To je bio očigledni pokušaj da se zaustavi njegov rad“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da kritizeri SNS-a već duže vremena upozoravaju javnost da se novac dobijen za realizaciju projekata troši nenamjenski i netransparentno.

„Iz tog razloga, SNS dostavlja javnosti publikaciju u vidu posebnog izdanja Srpskih novina, iz koje se jasno vidi od kad, koliko i šta je uradio Savjet i organizacije koje su ga u tom radu pratile“, kazali su iz tog tijela.

Oni tvrde da najviše napada na SNS dolazi od organizacija i političkih subjekata koji nikad nijesu objavili svoja dostignuća iz kojih bi se jasno moglo utvrditi koliko su imali uspjeha u zaštiti prava i interesa srpskog naroda, koji im obezbjeđuje mandate u Skupštini Crne Gore.

„SNS će izaći u javnost sa konkretnim podacima, dobijenim od skupštinske administracije, iz kojih će se jasno vidjeti da su kritizeri Savjeta dobijali daleko više sredstava iz Budžeta Crne Gore, a gdje su ih i na šta utrošili zaključak će lako donijeti ukupna javnost u Crnoj Gori“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika