Politika

Krivokapić: Izgradnja institucija ljudskih prava put stalnih izazova

ranko-krivokapic
D
ržava je, u saradnji sa civilnim društvom, stvorila autonomnu strukturu koja je preduslov za naredni iskorak u zaštiti ljudskih prava, ocijenio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Krivokapić: Izgradnja institucija ljudskih prava put stalnih izazova
Portal AnalitikaIzvor

“Crna Gora prolazi dug put od vremena kada je odbrana ljudskih prava bilo dostignuće pojedinca, pojedinca koji je, kroz svoj rod, pleme i bratstvo, izgradio kod časti i poštenja i moral zaštite prava kod drugih”, naveo je Krivokapić u obraćanju javnosti povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Kako je rekao, od tog vremena do danas mukotrpno se pokušava izgraditi institucije zaštite ljudskih prava. “Vječnost je trebala u izgradnji morala, ali već sigurno dva vijeka nam treba da izgradimo institucije koje štite ljudska prava”.

“Izgradnja institucija je put stalnih izazova, u kome pojedinci grade te institucije, da bi one bile stabilnije, ustaljene, ali dovoljno moćne da ne podliježu pojedincima”, kazao je Krivokapić.

U tom balansu pojedinca i institucija, dodao je, dešava se čitav proces shvatanja pravde i prava - pravde kao zajedničkog moralnog kodeksa, a prava kao zajedničke obaveze.

“Vjerujem da smo mi kao država, u saradnji sa civilnim društvom, stvorili autonomnu strukturu u našem društvu koja je preduslov za sljedeći iskorak u zaštiti ljudskih prava. Ta autonomija pojedinca i autonomija institucija sa svojom mrežom, daće siguran sam u sljedećem periodu rezultat”, dodao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, institucije sa svojom mrežom koje čine sistem zaštite ljudskih prava moraju biti dorasle Ustavu i zakonu, jer svaki pad tih institucija ugrožava Crnu Goru.

“Naša zajednica će opstati u vremenu i prostoru samo uz sinergiju morala, čojstva i junaštva. Kako bismo sačuvali pojedinca kao ćeliju društva i da bi došli do onoga do čega želi doći Skupština Crne Gore, a to je da ne budemo samo institucija koja ima vrhovnu moć donošenja zakona”, kaže se u obraćanju Krivokapića.

On je naveo da Skupština ima obavezu da bude palata demokratije u cilju našeg zajedničkog sazrijevanja, “koje nije lako, ali je institucija koja mora pokazati stabilnost ostalima i time im dati snagu da svoje ustavne obaveze ispunjavaju do kraja”.

“Demokratija se mjeri u odnosu prema manjinama. Naš odnos i naše znanje demokratije se mjeri u odnosu prema manjinama svih oblika, od brojčano manjih naroda, pripadnika LGBTQ zajednice, do političke manjine”, poručio je Krivokapić.

On je ocijenio da je toliko snažna demokratija koliko se na manjinama može pokazati zakonitost, pravda i moral.

“Neka 10. decembar bude podsjetnik da svaki čovjek ima pravo na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika, baš onako kako to precizira Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima”, naveo je Krivokapić.

To je, kako je zaključio, put ka pravednom i pravičnom društvu jednakosti, put na kojem smo obavezni svi odlučno koračati vođeni ljudskošću kao i Ustavom Crne Gore.

Portal Analitika