Društvo

Potpisan Memorandum o saradnji između Crne Gore i Savske komisije

0912ugovor
M
emorandum o saradnji Međunarodne komisije za sliv rijeke Save i Crne Gore omogućava lakšu realizaciju projekata prekogranične saradnje, upravljanja vodama i zaštite životne sredine, ocijenio je pomoćnik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja za vodoprivredu Velizar Vojinović.
Potpisan Memorandum o saradnji između Crne Gore i Savske komisije
Portal AnalitikaIzvor


On je sa predsjednikom Savske komisije v.d direktorom Republičke direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Miodragom Pješčićem

potpisao Memorandum o saradnji Međunarodne komisije za sliv rijeke Save i Crne Gore.



Memorandum treba da omogući bolje sprovođenje Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save, čiji je cilj da doprinese održivom razvoju regiona, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.



"Održivi razvoj sliva rijeke Save podrazumijeva uspostavljanje međunarodnog režima plovidbe ovom rijekom i njenim plovnim pritokama, uspostavljanje održivog upravljanja vodama, preduzimanje mjera za sprečavanje opasnosti i smanjivanje štetnih posledica poplava, leda, suša i ispuštanja opasnih materija u vode", kazao je Vojinović.



Crna Gora, nakon potpisivanja sporazuma sa Savskom konvencijom, kako je kazao, neće morati da radi Plan upravljanja dijela crnomorskog sliva, jer je on sastavni dio Plana upravljanja sliva rijeke Save. Dio slivnog područja Crne Gore, koje gravitira slivu Save su rijeke Tara, Piva, Lim i Ćehotina sa pritokama.



„Za članice Savske komisije, potpisivanje Memoranduma veoma je važno jer se dio sliva Save nalazi i u Crnoj Gori koja treba da učestvuje u svim aktivnostima upravljanja ovim slivom“, ocijenio je Pješčić, navodeći se ovim otvara nova faza razvoja odnosa Srbije i Crne Gore u oblasti vodoprivrede.



Strane Okvirnog sporazuma su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija i Slovenija.

Portal Analitika