Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • U Crnoj Gori od januara prijavljen nestanak 148 osoba, 135 pronađeno, dok se za 13 njih i dalje traga

U Crnoj Gori od januara prijavljen nestanak 148 osoba, 135 pronađeno, dok se za 13 njih i dalje traga

0912nestali
Č
injenica da je u posljednjih 10 dana u Crnoj Gori prijavljen nestanak četiri osobe za Upravu policije nije alarmantan podatak. Nezvaničan sagovornik Portala Analitika, kaže da su prijave nestanka vrlo česte i da se nestale osobe uglavnom pronađu, u najvećem broju slučajeva žive.

U Crnoj Gori od januara prijavljen nestanak 148 osoba, 135 pronađeno, dok se za 13 njih i dalje traga
Portal AnalitikaIzvor

 

- Bezrazložno je uspaničena javnost. U našoj zemlji ne postoje grupe koje trguju ljudskim organima, takvih podataka nemamo ni na operativnom nivou – naglasio je naš nezvaničan sagovornik.

On ističe da javnost ne treba da se pribojava ni serijskog ubice, jer ni takav, za sada, ne postoji u Crnoj Gori.
Portalu Analitika iz Uprave policije je saopšteno da im je od 1. januara do danas prijavljen nestanak 148 osoba, od kojih je pronađeno njih 135, a za 13 se još traga. Od 135 koji su pronađeni njih 127 su bili živi, a u osam slučajeva pronađena su tijela nestalih. U svih tih osam slučajeva bez sumnje je utvrđeno da se radilo o samoubistvu.

- Nije bilo sumnji da se radilo o nasilnoj smrti, već se radilo o samoubistvu - utopljenjem, vješanjem i iz vatrenog oružja – saopštili su Portalu Analitika iz Uprave policije.

Oni naglašavaju da “policijski službenici, od momenta prijavljivanja nestanka lica, preduzimaju opsežne i kompleksne mjere i radnje na njihovom pronalasku na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou”.

- Od porodica, prijatelja i uopšte osoba koje su prijavile nestanak lica se pribavljaju lični podaci nestalog lica, njegov lični opis i karakteristike, kao i sve druge potrebene informacije. Informacije se po potrebi prikupljaju i od drugih lica koja bi mogla posjedovati relevantne podatke. Policijski službenici zatim unose podatke u potražnu aplikaciju, koju koriste sve operativne strukture Uprave policije – saopštilči su iz Upravi policije.

Osim fizičke potrage na terenu nestala osoba se traži na više nivoa operativnih struktura, sve dok ne bude pronađena.

- Između ostalog radi se provjera prelaska preko graničnih prelaza, da bi se utvrdilo da li je osoba za kojom se traga napustila zemlju ili se još nalazi na našoj teritoriji – navodi se u informaciji pripremljenoj za naš portal.

Ističe se da se potraga za nestalim osobama ne obsutavlja dok one ne budu pronađene, žive ili mrtve.

- Podaci o nestalim osobama - lični podaci, karakteristike i daktiloskopska lista – otisci papilarnih linija - se razmjenjuju putem Interpolovih kanala komunikacije, radi utvrđivanja identiteta nestalih lica ukoliko budu pronađena na teritorijama drugih država – dodaje se u izjavi.

Navodi se i da “analiza okolnosti udaljenja i pronalaska osoba čiji je nestanak prijavljen policijskim jedinicama, a koja su kasnije pronađena, pokazuje da se udaljuju od kuće i porodice iz različitih ličnih razloga”.

Nezvaničan sagovornik Portala Analitika kaže da se često ustanovi da se radi o psihički nestabilnim osobama, ali ima i slučajeva da je nekome u jednom trenutku bilo svega “preko glave” i da je jednostavno odlučio da nestane na neko vrijeme. Ima i slučajeva da djevojke pobjegnu od kuće da bi se udale protivno volji svoje porodice, ima i onih koji pobjegnu poslije porodičnih svađa pa ili se sami vrate ili ih nađe policija, a pojedini su pronađeni u inostranstvu nakon što su naprasno odlučili da otputuju i nikome se ne jave. Registrovani su i slučajevi nestanka zbog dugova – kockarskih ili drugih.

foto: www.istranews.in

Portal Analitika