Društvo

4 Life: Prava zavisnika od droga se i dalje krše

0912nvo4life
M
eđunarodni dan ljudskih prava u Crnog Gori protiče u znaku kršenja osnovnih ljudskih prava osoba zavisnim od droga, saopštila je NVO 4 Life. 
4 Life: Prava zavisnika od droga se i dalje krše
Portal AnalitikaIzvor

Iz ove NVO podsjećaju da godinama unazad ukazuje na sistematsko kršenje osnovnih ljudskih prava zavisnika od droga, i upozoravaju da se i do današnjeg dana malo toga promijenilo na bolje. Najočigledniji primjer kršenja osnovnih ljudskih prava  je nepostojanje ustanove za rehabilitaciju i resocijalizaciju žena zavisnica od droga, dok za muškarce ta ista ustanova postoji. Bolovanje za osobe koje su oboljele od bolesti zavisnosti i dalje nije plaćeno, pa se zbog toga u zdravstvenim ustanovama zavode pod šiframa drugih psihijatrijskih dijagnoza (depresija, paranoja, šizofrenija…) kako bi mogli dobiti plaćeno odsustvo sa posla radi liječenja, kaže se u saopštenju NVO 4 Life dostavljenom Portalu Analitika.

"Pogotovo obeshrabrujuće djeluje činjenica da se jedino za ovu marginalizovanu grupu u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 (Temeljna ljudska prava i oblast Doprinos u borbi protiv droge) nije predviđena ni jedna mjera ni aktivnost za poboljšanje stanja ove ciljne grupe, iako je naša NVO dala 18 konkretnih mjera, dok odgovor nijesmo dobili, navodi se u saopštenju.

Portal Analitika