Politika

HREBIČKOVA: Naći balans između slobode izražavanja i objavljivanja neprovjerenih informacija

hrebickova0912
N
ovoimenovani šef Misije OEBS-a u Crnoj Gori Janina Hrebičkova kazala je da širenja lažnih informacija od strane medija mogu diskreditovati pojedinca i da je, kako je istakla, zbog toga potrebno naći balans između slobode izražavanja i objavljivanja naprovjerenih informacija.

HREBIČKOVA: Naći balans između slobode izražavanja i objavljivanja neprovjerenih informacija
Portal AnalitikaIzvor

Hrebičkova, koja se prije svoje diplomatske karijere bavila novinarastvom, rekla je, na današnjem predstavljanju crnogorskim medijima, da je jedan od njenih prioriteta kao šefa misije OEBS-a u Crnoj Gori da sarađuje sa predstavnicima medija, ali i sa državnim insistucijama, instirtucijama pravosuđa i orgnizacijama koje se bave zaštitom ljudksih prava.

- Moja želja je da time doprinesem jačanju i stavarnju prostora za poštovanje sloboda govora sa jedne strane, ali i za adekvatnu reakciju svih pravosudnih organa i civilnog društva u slučajevima u kojima dolazi do kršenja ljudksih prava. Mislim da ugrožavanje slobodnog medijaskog izražavanja, kao i nerješavanje slučajeva napada na novinare i medijske kuće, ali i obične ljude bilo koje profesije usporavaju napredak zemlje i umanjuju rezultate koje je do sada ostvarila. Na isti način i širenje lažnih i neprovjerenih informacija od strane medija mogu diskreditovati čast i dostaojanstvo nekog pojedinca i grupe. Zbog toga bih voljela da se nađe balans između slobode izražavanja i toga da Vlada napravi takav ambijent da novinari mogu slobodno pisati, ali sa druge strane svi koji pišu moraju provjeriti svoje informacije da ne bi vrijeđali – rekla je Hrebičkova.

hrebickovazasredinu

Ona je istakla da mediji značajno utiču na to kakvo će ljudi mišljenje formirati o različitim događajima u zemlji.

- Stoga je odgoovrnost koju novinari imaju ogromna. Situaciju u Crnoj Gori pratim već neko vrijeme. Ovdje sam fizički nedelju dana ali situtaciju u Crnoj Gori pratim već 20 godina. U posljednja tri mjeseca od kada sam saznala da ću biti u Podgorici na ovom položaju, čitam slušam i gledam i analiziram crnogorske medije. Čini mi se da je komunikacija između Vlade i medija, ali i između civilnog sektora i pravosiuđa, nije uvjek na zavidnom nivou i da slučajevi korišćenja neadekvatnog jezika i termina nijesu tako rijetki i takva praksa ne doprinosi poštovanju osnova etičkog i odgovornog ponašanja – rekla je Hrebičkova.

Ona je pozdravila korake koje su nedavno crnogorska Vlada i opozicija preduzeli nausvajanju amandmana za jačanje nezavisnosti pravosuđa kao i za izor sudija.

Hrebičkova je istakla da „sada moramo vidjeti kako će to biti implementirano”.

Portal Analitika