Fudbal

FIFA: Mesi, Ronaldo ili Riberi?

0912messi-ronaldo-ribery
S
vjetska fudbalska asocijacija (FIFA) danas je zvanično objavila imena trojice finalista za nagradu "Zlatna lopta".

FIFA: Mesi, Ronaldo ili Riberi?
Portal AnalitikaIzvor

Kao što se i očekivalo, u pitanju su Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo i Frank Riberi. Za mnoge, nakon duge dominacije, favorit nije Mesi, jer su mu godinu obilježile povrede, a ulogu favorita, po mnogima, preuzeo je njegov najveći konkurent Ronaldo.

Posljednje četiri godine nagrada je išla Mesiju, koji prošle sezone vodio Barselonu do titule u španskom prvenstvu, postigavši 47 golova. Argentinac je od 2007., svake godine u užem izboru za prestižnu nagradu. Te godine je bio treći, iza Kake i Kristijana Ronalda. Bio je drugi u 2008, iza Ronalda.

Ni Ronaldu nije strano da bude finalista. On je 2007. bio drugi, sljedeće je nagrada pripala njemu, a nakon toga je Mesi bio neprikosnoven. Individualno gledano, Portugalac je imao sjajnu sezonu u Realu, a drugu "Zlatnu loptu" mogle bi da mu obezbijede sjajne partije u baražu sa Svjetsko prvenstvo protiv Švedske. U prvoj utakmici pred svojim navijačima, Ronaldo je jedinim golom na utakmici donio pobjedu svojoj selekciji, dok je u revanšu postigao het-trik.

Kada je u pitanju Riberi, statistika nije na njegovoj strani, ali je bio jedan od ključnih igrača Bajerna u osvajanju svih trofeja prošle sezone. Odigrao je 43 utakmice i postigao 11 golova, uz 17 asistencija u ligi.

Glasanje za dobitnika "Zlatne lopte" završeno je 29. novembra, a pobjednik će biti proglašen 13. januara u Cirihu.

rtcg.me

Portal Analitika