Politika

Julija Fini nerezidentna ambasadorka Australije u Crnoj Gori

ambasadorjka1ok0912
M
inistar inostranih poslova Australije Julie Bišop imenovala je Juliju Fini (Julia Feeney) za australijskog ambasadora u Srbiji s nerezidencijelnom statusom za Crnu Goru i Makedoniju.

Julija Fini nerezidentna ambasadorka Australije u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Očekuje se da će tokom decembra 2013. preuzeti duznost od dosadasnjeg ambasadora  Helene Studert.

Fini je radila kao savjetnik u australskoj Stalnoj misiji pri Ujedinjenim narodima (UN ) u Ženevi i kao drugi sekretar u australskom Visokom komeserijatu u Nairobiju. Prije toga je bila direktorica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UNSC) i direktor DFATs “Climate Change and Environment Section”.

Diplomirala je ekonomiju na Univerzitetu Flinders, Južna Australija.

Prije stupanja na novu dužnost Fini se sastala da predsjednikom Crnogorske zajednice u Australiji Mihailom Mandićem.

- Prilikom sastanka buduću ambasadorku Fini je interesovalo sve što je vezano za Crnu Goru. Odmah na startu se potrudila da izgovori pravilno moje prezime sa završetkom na ić! Kada sam joj, uz detaljnu mapu Crne Gore, poklonio i bedž sa grbom - gospođa Fini ga je odmah postavila na svojoj jakni – saopštio je nakon sastanka Mandić.

Tokom razgovora on je naveo što interesuje crnogorsku dijasporu - prvenstveno potpisivanje bilateralnog ugovora o Socijalnom Security Agreement-u (SSA) i želju da se ostvari zvanična posjeta predstavnika iz Crnogorske vlade i tako osnaži saradnja izmedj dvije zemlje.

Fini planira da godišnje učini najmanje tri posjete Crnoj Gori.

 

Portal Analitika