Zanimljivosti

Grickalica koju možete jesti u neograničenim količinama

0912kelj
N
utricionisti ističu kelj kao okidač zdravlja, a pripremljen u rerni zadržava sve nutrijente i nameće se kao najpoželjnija zdrava grickalica. U nastavku recept za ukusan čips od kelja.

Grickalica koju možete jesti u neograničenim količinama
Portal AnalitikaIzvor

Kelj sadrži fitonutrijente koji poboljšavaju prirodno čišćenje odnosno detoksikaciju tijela, obiluje kalcijumom i magnezijumom koji su neophodni za zdravlje kostiju. Samo 100 grama kelja sadrži dnevni preporučeni unos omega tri masnih kiselina, nudi ogromnu dozu C vitamina i vitamina B6 koji su odgovorni za proizvodnju serotonina i dopamina odgovornih za sreću i dobro raspoloženje.

Svi ovi pozitivni rezultati na čovjekovo zdravlje razlog su zbog kojeg kelj nazivaju super namirnicom, a najpopularnija priprema ovog lisnatog čudotvorca je u obliku čipsa.

Isušeni kelj u rerni za razliku od kuvanog sve hranjive sastojke zadržava na jednom mjestu, a uz dodatak omiljenih začina postaje poželjnija i prije svega zdravija alternativa čipsu od krompira.

Čips od kelja

Sastojci:

- 1/2 glavice kelja

- so

- prstohvat čili papričice

- 2 kašike maslinovog ulja

- 2 kašike svježe cijeđenog soka limuna

- 2 kašike mljevenih badema

Priprema:

1. Odvojiti listove kelja i dobro ih isprati, poređati ih po kuhinjskom papirnatom ubrusu i ostaviti da se u potpunosti ocijede.

2. Dvije kašike soka limuna pomiješati sa dvije kašike maslinovog ulja, umiješati prstohvat čili papričice i mljevene bademe pa smjesu preliti preko, na komadiće iscjepkanih, listića kelja.

3. Raspodijeliti listove na masni papir pa staviti u rernu na 175 stepeni i peći desetak minuta dok rubovi kelja lagano ne posmeđe. Na kraju posuti s malo soli, ohladiti i poslužiti.

Izvor: zadovoljna.hr; foto: sxc.hu

Portal Analitika