Svijet

Putin ukinuo agenciju RIA Novosti

0912putin
V
ladimir Putin ukrazom je ukinuo državnu novinsku agenciju RIA Novosti i osnovao novu „Rusija danas“, koja preuzima svu imovinu u Rusiji i inostranstvu, prenijele su svjetske agencije.

Putin ukinuo agenciju RIA Novosti
Portal AnalitikaIzvor

Osnovni zadatak nove agencije biće da „izvještava o državnoj politici Ruske federacije u inostranstvu i životu u Rusiji“, navodi se na sajtu Kremlja.

Istim ukazom se novoj Međunarodnoj informativnoj agenciji „Rusija danas“ pripaja radio u državnom vlasništvu „Glas Rusije“, a redakcija novina „Rosijskaja gazeta“ se reorganizuje i njoj se pripaja magazin „Rodina“.

Generalnog direktora će, prema ukazu, postavljati i dužnosti razrješavati predsjednik Ruske federacije.

Putin je za prvog generalnog direktora nove agencije „Rusija danas“ posebnim ukazom postavio Dmitrija Kisjelova novinara i voditelja informativne emisije „Vijesti nedjelje“ na državnoj televiziji „Rosija“.

Kisjelov je 90-ih bio poznat kao liberalni nezavisni novinar sve dok nije počeo da radi na državnim televizijama.

Nezavisni, privatni mediji ga kritikuju za otvoreno podržavanje vladajuće partije „Jedinstvena Rusija“ i predsjednika Vladimira Putina u svojim emisijama.

Nova agencija „Rusija danas“ nalaziće se u istim prostorijama kao i RIA Novosti, a rok za potpunu likvidaciju agencije je tri mjeseca, navodi se u ukazu ruskog predsjednika.

B92

Portal Analitika