Svijet

Šta je američka špijunska agencija lansirala u svemir?

0912raketa
U
prkos gnijevu i nezadovoljstvu što vlada SAD špijunira ljude i narode širom svijeta, jedna američka služba - Nacionalna obavještajna služba, odnosno NRO - još uvijek ima volje da se hvali svojim špijunskim aktivnostima. O tome svjedoči u četvrtak lansirana raketa koja nosi njen špijunski satelit i nov logo - ogromnog oktopoda zlog izgleda, koji u svojim pipcima drži zemljinu kuglu, uz natpis: “Ništa nije izvan našeg domašaja”.

Šta je američka špijunska agencija lansirala u svemir?
Portal AnalitikaIzvor

Raketa “Atlas V” je u nisku Zemljine orbitu lansirana u četvrtak uveče u 11:15 h, iz vazduhoplovne baze Vanderberg u Kaliforniji. Ova raketa, visoka kao 19-spratna zgrada, u svemir je ponijela opremu NRO, službe koja operiše američkim sistemom obavještajnih satelita.

NRO nije objavila nikakve detalje o tome šta je u svemir konkretno poslala, ali obezbijedila je da se lansiranje rakete prenosi uživo preko Tvitera.

Tom prilikom, mnogi su izrazili sumnje u prikladnost ovakvog loga u sadašnjoj atmosferi. Kristofer Sogojan, viši politički analitičar Američkog udruženja za građanske slobode, u svom tvitu upućenom onima koji su lansirali satelit, recimo, kaže:

- U ovom trenutku možda baš i ne želite da ističete razmjere dragneta (masivne špijunske mreže koja rutinski prati sve i prečešljava celokupnu komunikaciju). Ako je tako, ovaj logo vam nije od pomoći.

0912logo
Predstavnica za štampu NRO Kerin Fardžeson, međutim, u intervjuu koji je dala za magazin “Forbs” tvrdi da slika i parola loga dobro odgovaraju preduzetoj misiji, čiji je skraćeni naziv NROL-39.

- NROL-39 je predstavljen oktopodom, mnogostranim, sposobnim, prilagodljivim i visoko inteligentnim stvorenjem. Simbolično, neprijatelji SAD će biti pronađeni, ma gdje se krili - kaže Fardžesonova.

Riječi “Ništa nije van našeg domašaja”, po njoj, na odgovarajući način definišu preduzetu misiju i njenu vrijednost za SAD i njene vojnike, kojima pruža podršku, a koji “hrabro služe širom planete i štite našu naciju”.

Lansiranje rakete je u četvrtak uspješno obavljeno u predviđenom roku, i to je bilo već drugo lansiranje rakete “Atlas 5” sa Zapadne opbale u ovoj godini. Iz baza Vanderberg i Kejp Karneveral na Floridi “Atlas V” je lansiran ukupno 77 puta.

izvor: blic.rs

Portal Analitika