Društvo

Božinović: Sa građanima konkretno i razumljivo o NATO-u

0912davor
H
rvatski poslanik Davor Božinović, nekadašnji ministar odbrane i šef misije pri NATO-u, kazao je u intervjuu Pobjedi da je Crna Gora percipirana kao nova članica NATO-a, pri čemu napominje da nije pitanje hoće li naša zemlja postati dio saveza, već kada.

Božinović: Sa građanima konkretno i razumljivo o NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, on smatra da to nije presudno pitanje, već ističe da se sa građanima mora komunicirati konkretno i razumljivo.

„Ovo je tema koju definitivno treba proširiti među crnogorskim građanima, jer NATO ima toliko stvari koje mu idu u prilog. Mi smo u početku imali nizak procenat građana koji su podržavali ulazak Hrvatske u Alijansu . NATO se tiče svih građana. Mi smo napravili cijeli niz tribina. Meni je bilo stalo da dođu i oni koji su protiv, da sučelimo argumente u otvorenoj raspravi. Mi smo građanima govorili o konkretnim stvarima koje su dobre za Hrvatsku“, istakao je on.

Prema njegovim riječima Hrvatska puno toga ne može sama.

„Morala bi puno više investirati da bi podigla nivo u svim područjima odbrane, a to bi značio veliki napor za državni budžet, a rezultati bi bili minimalni u odnosu na ono što dobijamo članstvom u NATO. Poruke ko je se kreiraju prema građanima moraju biti konkretne. Osnovno je imati znanje o NATO-u i onda to prenijeti na razumljivom jeziku. Poruke moraju biti istinite, utemeljene na činjenicama i to je recept za uspjeh i naravno ponavljati, ponavljati, ponavljati... Preporučujem da se razgovara o pitanjima koja građane muče. Jedino tako ćemo razbistriti nerazumijevanje. NATO je vrijednosna, politička, odbrambena i vojna organizacija. To su sve elementi koji čine NATO i oni su neodvojivi“, rekao je između ostalog Božinović.

Portal Analitika