Politika

POTOČNIK: Koncentrišite se da što brže završite ono što EU od vas očekuje

0912potocnik
N
emojte previše puta postavljati pitanje jeste li na pravom putu, nego se koncentrišite da što brže napravite one stvari koje moraju da se urade, kazao je evropski komesar za održivi razvoj i nekadašnji glavni pregovarač Slovenije, Janez Potočnik gostujući u emisiji Izazovna TVCG.

POTOČNIK: Koncentrišite se da što brže završite ono što EU od vas očekuje
Portal AnalitikaIzvor

On je potvrdio da je Evropska unija odlučna da nastavi sa proširenjem „jer je to najbolja politika koju je ikada imala“. Potočnik je dodao da je Crna Gora na pravom putu i da uspješno korača ka evropskoj porodici, što potvrđuje otvaranje poglavlja o vladavini prava, koje se očekuje 18. decembra.

- Vi ste već počeli pregovore i to će trajati par godina. Tako je bilo i u našem slučaju. Siguran sam da ste na pravom putu. Nemojte previše postavljati to pitanje, nego se koncentrišite da što brže napravite one stvari koje moraju da se urade, što se očekuje. To je bila i naša deviza kada smo pregovarali sa EU. Najbrže je kada brzo napraviš svoj dio posla i kada ne daješ drugima razloga da počnu da sumnjaju i odlažu neke stvari. Crna Gora je mala i efikasna, tako da možete ići baš ovakvim putem.

Za njega je otvaranje poglavlja 23 i 24 očekivana reakcija EU na ono što je Crna Gora do sda uradila.

- Mislim da ste napravili neke značajne korake, tako da je sasvim logično, normalno da se ti koraci priznaju i da ćete krenuti dalje. Ali, to su stvarno najteža poglavlja. Mislim da je dobro da ih otvorite u početku jer vam to daje više vremena da ne bi na kraju čekali ona poglavlja koja su jednostavnija.

Potočnik se osvrnuo i na značaj očuvanja životne sredine, potcrtavajući da je potrebno povezati održivi razvoj i ekonomiju zarad boljih rezultata.

- Svakako moramo ići prema onim izvorima energije koji su obnovljivi. Država sama, na kraju, odlučuje o tome koja će biti njena energetska budućnost. Ali, mi u Evropi svi znamo da ćemo, na primjer, od 2050. godine morati da živimo u svijetu koji više neće poznavati zagađenja ugljendioksidom. Ako ne idemo u tom pravcu, imamo problem: promjene će tako žestoko uticati na naš život, da ćemo svi skupa imati ozbiljnih poteškoća  - zaključio je on za TVCG.

Portal Analitika