Svijet

Ukrajina: Istraga bezbjednosne službe protiv opozicionih lidera

0812ukrajina1
U
krajinska bezbjednosna služba saopštila je danas da pokreće istragu protiv više opozicionih lidera, osumnjičenih za pokušaj preuzimanja vlasti tokom masovnih antivladinih protesta u toj zemlji, prenosi Blic.

Ukrajina: Istraga bezbjednosne službe protiv opozicionih lidera
Portal AnalitikaIzvor

Saopštenje bezbjednosne službe uslijedilo je nekoliko sati pošto su stotine hiljada građana zauzele centralni trg u Kijevu i blokirale prilaze glavnim zgradama vlade, na protestima koji u ukrajinskoj prijestonici traju već treću nedjelju. Demonstranti u Ukrajini izlaze na ulice zbog odluke predsednika Viktora Janukoviča da ne potpiše sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom i okrene se jačanju veza s Rusijom.

Opozicija je poručila vladi da će bilo koji eventualni pokušaj da se uvede vanredno stanje, samo dovesti do novih protesta.

Podsjećamo, današnji protestni skupu u Kijevu bio je prema procjenama najveći od ukrajinske Narandžaste revolucije 2004. godine. Dok jedan od ukrajinskih opozicionih lidera, Aleksandar Turčinov, tvrdi da je danas u centar Kijeva izašlo milion ljudi, agencije ocjenjuju da je demonstranata bilo oko 500.000.

Foto: blic.rs

Portal Analitika