Region

KOŠTUNICA: Srbija da bude neutralna kao Švajcarska, referendum za EU

okkost
P
redsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica naglasio je danas da je najkasnije početkom 2015. godine potrebno održati referendum na kome bi se građani Srbija izjasnili da li su za nastavak ili prekid procesa evropskih integracija.

KOŠTUNICA: Srbija da bude neutralna kao Švajcarska, referendum za EU
Portal AnalitikaIzvor

"Srbija je ozbiljno ugrožena i zato je potrebno da se referendum održi što prije. Svako izbjegavanje referenduma može dovesti do novih oblika unutrašnje napetosti i nestabilnosti, jer Srbiju na putu evropskih integracija čekaju nova uslovljavanja i ucjene koje mogu dovesti do nepredviđenih potresa", upozorio je Koštunica.

On je na promociji svoje nove knjige "Politička neutralnost ili Evropska unija" istakao da nijesu moguća idealna rješenja i referendum je iznuđeno, ali najbolje rješenje, jer prepušta narodu odluku o ovom krupnom i sudbinskom pitanju.

Koštunica je rekao da je cilj ove knjige otvaranje javne rasprave između pristalica EU i protivnika ulaska zemlje u Uniju, odnosno pristalica političke neutralnosti.

"Smatram da je period od godinu dana dovoljan da se, poslije najšire, valjane javne rasparve, zatim odluke Skupštine Srbije, zasnovane na konsenzusu stranaka i referendumske kampanje, najkasnije početkom 2015. godine održi slobodni referendum o napuštanju evropskih integracija", istakao je Koštunica.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi građani na referendumu odbacili ulazak u EU, parlament bi trebalo da prekine evropske integracije i proglasi političku neutralnost.

U tom slučaju, kako je istakao Koštunica, nova politika Srbije bila bi direktna saradnja sa zemljama članicama Unije pojedinačno, a EU bi bilo predloženo redefinisanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ako EU ne pristane na to, moglo bi se pristupiti pripremi novih sporazuma kojima bi se odredili odnosi Srbije i EU", rekao je Koštunica i kao primjer naveo Švajcarsku koja ima dobru saradnju sa EU, bez ugovora o pristupanju.

(novosti.rs)

 

 

Portal Analitika