Društvo

Završena Treća škola dijalize

0712kccg1
T
reća škola dijalize, u organizaciji Udruženja nefrologa Crne Gore i Udruženja nefroloških medicinskih sestara i tehničara Crne Gore, danas je uspješno koja se održala u Podgorici.

Završena Treća škola dijalize
Portal AnalitikaIzvor

Ovogodišnja škola posvećena je transplantacionom program, a pored predavanja, učesnici skupa su u praktično dijelu imali priliku da obiđu tri transplantirana pacijenta i njihove donore koji se nalaze na Odjeljenju nefrologije Kliničkog centra Crne Gore. Pacijente je protekle sedmice operisao stručni tim iz KBC Zagreb i KCCG, pa je sada deset pacijenata kojima je uspješno transplantiran bubreg, od uvođenja ovog programa u našoj državi, 25. septembra 2012. godine.

Učesnike škole je ispred Ministarstva zdravlja Crne Gore pozdravila pomoćnica ministra, dr Mira Jovanovski - Dašić.

- Za razliku od drugih profesija, obrazovanje zdravstvenih radnika se ne završava dobijanjem diploma. Naprotiv, zdravstveni radnici moraju da uče dok god rade, usavršavaju se, upotpunjuju svoje znanje. Ovakve škole svakako doprinose unapređenju znanja, kako teorijskog tako i praktičnog. Oblast nefrologije, rad sa pacijentima na dijalizi, njihova priprema za transplantaciju, zahtijevaju uz znanje i poseban senzibilitet - kazala je dr Jovanovski - Dašić.

Doc. dr Petar Kavarić, direktor Klinike za urologiju i nefrologiju KCCG i član transplantacionog tima iz KCCG je u svom obraćanju podsjetio da je crnogorska medicina napravila istorijski iskorak.

- Još jedan datum treba da pamtimo, 10. novembar 2013. godine, kada je prvi crnogorski građanin stavljen na urgentnu listu za transplantaciju srca u Eurotransplantu. Zahvaljujući potpisivanju međudržavnog ugovora između Ministarstva zdravlja Hrvatske i Ministarstva zdravlja Crne Gore, crnogorski pacijenti kojima je neophodna transplantacija jetre ili srca, dobili su mogućnost da se pod istim uslovima kao i građani Hrvatske nađu na listi čekanja - rekao je doc. dr Kavarić.

On se na kraju zahvalio svima koji su zaslužni za uvođenje transplantacionog programa u Crnoj Gori.

0712kccg2Učesnike škole je pozdravila i vss Radmila Bracanović, presjednica Udruženja nefroloških medicinskih sestara i tehničara Crne Gore i glavna sestra Klinike za urologiju i nefrologiju KCCG. Ona je, takođe, istakla značaj transplantacionog programa

- Ovim projektom smo dokazali da smo dorasli svim izazovima savremene medicine, ali smo postavili i visoke standarde kako bi našim građanima omogućili dostupnu i sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu i time poboljšali njihov kvalitet života. Stoga, mišljenja smo, da je sasvim opravdano da ovogodišnji stručni skup posvetimo transplantacionom programu.

- Nijedan projekat u medicni ne može se uspješno sprovoditi bez podrške medicinskih sestara i tehničara. Tako je i sa transplantacionim programom. Imala sam privilegiju da budem dio transplnatacionog tima i ta iskustva želim danas da podijelim sa vama - kazala je Bracanović.

Današnja predavanja dio su kontinuirane edukacije i usavršavanja medicinskog osoblja, i kao takva se boduju u skladu sa kriterijumima Ljekarske komore Crne Gore.

Organizovanje škole posebno je bilo važno za učesnike škole sa sjevera i juga države, jer su bili u prilici da čuju korisne infromacije važne za nefrološke bolesnike.

Portal Analitika