Abiznis

Postignut istorijski dogovor u STO

sto
S
vjetska trgovinska organizacija postigla je na indonezijskom ostrvu Bali dogovor o reformi globalnog trgovinskog sporazuma, prvi u svojoj istoriji, koji bi mogao da ojača svjetsku ekonomiju za gotovo 1.000 milijardi dolara.

Postignut istorijski dogovor u STO
Portal AnalitikaIzvor

 

„Prvi put u našoj istoriji, STO je dao istinske rezultate. Ovoga puta ujedinilo se cijelo članstvo. Svijet smo vratili nazad u Svjetsku trgovinsku organizaciju“, kazao je čelnik te organizacije Roberto Azevedo, obraćajući se ministrima nakon što su se pregovori, koji su započeli u utorak, produžili za jedan dan.

Postignuti sporazum, koji bi svjetskoj ekonomiji mogao da donese 1.000 milijardi dolara, ključan je za 159 zemalja članica STO i prvi je globalni trgovinski dogovor od osnivanja te organizacije 1959. godine.

Postignuti dogovor obnoviće povjerenje u sposobnost te organizacije da snizi carinske prepreke u svjetskoj trgovini, nakon 12 godina besplodnih pregovora, prenose agencije, dodajući da će Sporazum smanjiti trgovinske barijere i ubrzati protok robe preko carine.

Američki Institut za međunarodnu ekonomiju procjenjuje da bi taj globalni sporazum mogao da ’ulije’ u svjetsku ekonomiju 960 milijardi dolara i rezultira otvaranjem 21 miliona radnih mjesta, od čega 18 miliona u zemljama u razvoju.

Sporazum omogućava smanjenje birokratije na carinima širom svijeta, poboljšane uslove trgovanja za najsiromašnije zemlje, a zemljama u razvoju da zaobiđu 'normalna' pravila o poljoprivrednim subvencijama dok pokušavaju da nahrane siromašne.

Sastanak na Baliju biće zapamćen i po izostanku protesta protiv STO-a, za razliku od sličnog ministarskog sastanka u Sietlu 14 godina ranije.

Taj sporazum još moraju da odobre vlade svih zemalja članica STO, među kojima je i Crna Gora.

Portal Analitika