Društvo

ĐURIŠIĆ: Ako im smeta dug, neka prodaju avion

djurisiczoran
B
ivši predsjednik Odbora direktora Montenegro Airlinesa dr Zoran Đurišic tvrdi da su neistinita konstatacija da ta kompanija duguje skoro 70 miliona eura, već je riječ o višegodišnjem minusu od 20 miliona, pišu Vikend novine. On je poručio da ukoliko neko ne želi dug može da proda avion tipa ‘Embraer E 195’ i da ga namiri.

ĐURIŠIĆ: Ako im smeta dug, neka prodaju avion
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima“očigledno je u pitanju nepoznavanje elementarnih ekonomskih kategorija pa je neophodno da se to pojasni”.

“U saopštenju kompanije se kaže da je ukupan dug Montenegro Airlinesa po svim osnovima 69 miliona eura, ali se taj podatak valjano ne objašnjava i ne argumentuje, pa ga mediji dalje prenose u potpuno pogrešnom svijetlu“, istakao je on.

Đurišić tvrdi da se skoro polovina ovog iznosa odnosi samo na ugovor o kupovini kroz finansijski lizing jednog aviona tipa ‘Embraer E 195’. Ovaj finansijski lizing traje 12 godina, a započeo je u julu 2010. godine. Anuiteti su šestomjesecni i iznose po 1,8 miliona dolara.

„Ta obaveza nije dospjela na današnji dan, već ce dospijevati šestomjesečno tokom narednih devet godina. Dakle, po ovom osnovu postoji ‘dug’, ali zauzvrat imamo avion koji stvara više od deset miliona prihoda godišnje, iz kojih je do ovog trenutka taj avion sam sebe finansirao. Ako neko ne želi ovaj ‘dug’, može da proda avion i da ga namiri, pa duga neće biti”, poručio je Đurišić.

Portal Analitika