Abiznis

SAD: U novembru otvoreno 203.000 novih radnih mjesta

0612SADzastavaok
A
merički poslodavci su u novembru otvorili 203 hiljade novih radnih mjesta, nešto više nego što se očekivalo, pri čemu se stopa nezaposlenosti spustila na najnižu razinu u pet godina od sedam posto, pokazali su danas najnoviji podaci američkog ministarstva rada.

SAD: U novembru otvoreno 203.000 novih radnih mjesta
Portal AnalitikaIzvor

Broj novih radnih mjesta u najvećoj svjetskoj ekonomiji veći je od 180 hiljada, koliko su u prosjeku očekivali ekonomisti iz Rojtersove ankete. Očekivan je i nešto blaži pad stope nezaposlenosti na 7,2 posto, sa 7,3 posto zabilježenih u oktobru.

Ministarstvo je takođe naviše revidiralo podatke za prethodna dva mjeseca prema kojima je sada u septembru i oktobru otvoreno osam hiljada radnih mjesta više nego što su prethodno saopštili.

U proteklih godinu dana broj zaposlenih u SAD-u mjesečno je u prosjeku rastao za 195 hiljada, objavilo je ministarstvo.

Rast zaposlenosti u novembru je zabilježen u gotovo svim sektorima, uključujući promet, skladištenje, zdravstvo i proizvodnju. U proizvodnom sektoru broj zaposlenih uvećan je za 27 hiljada, bilježeći rast četvrti mjesec zaredom, dok je u građevinskom sektoru porastao za 17 hiljada a u sektoru maloprodaje za 22 hiljade, pokazuju podaci tog ministarstva.

Na razini ukupnog državnog sektora zabilježen je rast broja zaposlenih, i to zahvaljujući tome što su zapošljavanja u državnoj upravi i tijelima lokalne uprave nadjačala otpuštanja u saveznoj vladi. U saveznoj vladi ukinuto je sedam hiljada radnih mjesta na mjesečnom nivou, pri čemu je ukupni gubitak u proteklih godinu dana dosegnuo 92 hiljade.

U novembru je tako u SAD bez posla bilo 10,9 miliona ljudi, objavilo je ministarstvo rada.

Budno praćeni izvještaj o zaposlenosti u SAD objavljen je uoči zasjedanja američke centralne banke Fed, koje će se održati od 17. do 18. decembra.

Portal Analitika