Svijet

Baroso: Ne prepuštajte inicijativu ekstremistima

0612barosook
P
redsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso u petak je pozvao Evropljane da ne budu konformisti, već da počnu braniti Evropu pred populistima i pred ekstremistima.

Baroso: Ne prepuštajte inicijativu ekstremistima
Portal AnalitikaIzvor

"Moramo imati hrabrosti boriti se s tim vrlo negativnim snagama. Vrlo odlučno pozivam Evropljane da izađu iz zone vlastite sigurnosti, da prestanu šutjeti, da ne prepuštaju uvijek inicijativu onima koji su ekstremni te da imaju dovoljno hrabrosti da brane Evropu. Volio bih da inicijativu ne preuzimaju antieuropski orijentirane osobe koje manipuliraju emocijama i tjeskobom" povezanom najčešće s krizom ili s nezaposlenošću“, rekao je Baroso.

Predsjednica Nacionalnog fronta Marina Le Pen i šef ogranka holandske ekstremne desnice Gert Vilders polovinom novembra sklopili su savez čiji je cilj osnovati grupu unutar Evropskog parlamenta nakon održavanja izbora u svibnju 2014. zbog toga bi proevropski orijentirani građani trebali razmotriti konstruktivniji diskurs, smatra Baroso koji će 2014. završiti svoj drugi petogodišnji mandat za čelu Evropske komisije.

"Volio bih da proevropski orijentisani građani lijevog centra, desnog centra i centra imaju dovoljno hrabrosti da počnu braniti Evropu i pokažu kako ima stvari koje bi trebalo učiniti na državnoj razini, a ne ih samo prebacivati na leđa Evrope", kazao je Baroso dodavši kako smatra da bi ljudima trebalo objasniti da "Evropa nije uzrok njihovih problema, već da je ona dio rješenja."

„Nije Evropa stvorila deficite i državne dugove nekih vlada. Nije Evropa stvorila metež na financijskim tržištima, ona ih pokušava dovesti u red. Mi pokušavamo uspostaviti kakav-takav red. Evropa donosi pravila i obavlja financijski nadzor koji na europskoj razini nije postojao prije krize", objasnio je on.

(Vijesti.ba)

Portal Analitika