Društvo

Pariz: Sastanci upravnih tijela Regionalnog stambenog programa

0612parizok
U
Parizu je danas održan treći sastanak Upravnog  odbora Regionalnog stambenog programa (RSP), kao i peti sastanak Skupštine donatora Fonda RSP. Svrha sastanaka je bila razmatranje napretka koji je postignut u 2013. godini i planova za sprovodjenje u 2014. Godini, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva rada.

Pariz: Sastanci upravnih tijela Regionalnog stambenog programa
Portal AnalitikaIzvor

-Skupština donatora izabrala je novog kopredsjedavajućeg za narednih 12 mjeseci: Sjedinjene Države prepustiće to mjesto Švajcarskoj, koja će, zajedno s Evropskom komisijom, kopredsjedavati Upravnim odborom RSP-a i Skupštinom donatora Fonda RSP-a u 2014. godini. Sjedinjene Države će i ubuduće imati aktivnu ulogu u RSP-u.   Skupština donatora takođe je odobrila dva nova projekta koji će se finansirani iz Fonda RSP-a: bespovratna sredstva u iznosu od 4,3 miliona eura biće dodijeljena za kupovinu 101 stana za bivše nosioce stanarskog prava i stanovnike kolektivnih centara u Republici Hrvatskoj, te 11 miliona eura bespovratnih sredstava za osiguranje trajnih stambenih rješenja u mjestima lokalne integracije za 715 izbjegličkih porodica u Republici Srbiji, a sve kroz četiri različita modela stambenog zbrinjavanja. Time je u 2013. godini ukupno odobreno 12 projekata vrijednosti od 61 miliona eura. Njihova realizacija trebalo bi da omogući održiva stambena rješenja za više od 8.000 izbjeglica i raseljenih osoba u četiri partnerske države RSP-a (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Hrvatska i Republika Srbija)- navedeno je u saopštenju.

Upravni odbor RSP-a složio se da je tokom 2013. godine postignut značajan napredak i zahvalio svim učesnicima za naporan rad. Takođe je zaključeno da je potrebno nastaviti istom dinamikom kako bi se ispoštovali predvidjeni planovi i korisnicima pružila prva stambena rješenja tokom prvog kvartala 2014. godine.

-U 2013. godini ostvaren je niz velikih pomaka kako bi se nastavilo sprovodjenje u dobro pripremljenom okruženju, čime bi se omogućilo parterskim državama da odmah absorbuju značajan iznos već odobrenih bespovratnih sredstava – 61 milion eura, od čega 15 miliona za BiH; 12 miliona za Hrvatsku; 10 miliona za Crnu Goru i 24 miliona za Srbiju. Upravni odbor RSP-a obaviješten je da se u Fondu RSP-a trenutno nalazi oko 67 miliona eura, te da se očekuje da u 2014. bude uplaćeno dodatnih  42 miliona eura. Taj bi iznos trebalo da bude  dovoljan za finansiranje već odobrenih projekata, ali i da omogući partnerskim državama da predlože nove projekte za finansiranje u 2014. godini- precizirano je u saopštenju.

Portal Analitika